Δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρωθυπουργός ούτε για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να δήλωσε στην πρωτομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρός του Γιώργος
Παπανδρέου. Ωστόσο, κατά μία άλλη πληροφορία του
www.capital.gr ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος, θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές και ενώ θα έχει προηγηθεί πρώτα η σύγκληση του εθνικού συμβουλίου και το συνέδριο. Επίσης, φέρεται να δήλωσε –καθώς η συνεδρίαση συνεχίζεται - ότι είναι ανοιχτός στον τρόπο διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου και περιμένει τις προτάσεις του Συμβουλίου για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Μία πρώτη εκτίμηση που προκύπτει, είναι ότι ο νέος υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί άμεσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο λόγος που επικαλέστηκε για την καθυστέρηση των διαδικασιών στην εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου, είναι να μην υπάρξει διαδικασία διαδοχής μέχρι τον Ιούνιο για να μη συμπέσει με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο «συμφωνίας».
Συμφέροντα με ονοματεπώνυμο!
Για πρώτη φορά στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προηγούμενες γενικόλογες καταγγελίες του για πόλεμο από το εκδοτικό- τραπεζικό κατεστημένο, προσθέτοντας αυτή τη φορά και το δικαστικό!
Φέρεται να είπε: «Επιτρέψαμε στα συμφέροντα να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας», προσθέτοντας : «Δεν είμασταν όσο θα έπρεπε αποφασισμένοι και σταθεροί στην σύγκρουσή μας με ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα συμφερόντων το οποίο ευθύνεται και ενέχεται στην πορεία της χώρας. Αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις υπονόμευσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με το newsit.gr και την τηλεόραση του star o κ. Παπανδρέου, ανέφερε τρία παραδείγματα:
1) Του εκδότη του ΒΗΜΑΤΟΣ Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος όπως είπε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διοικητής της Τράπεζας απευθύνθηκε σ' εμένα και του απάντησα: “Εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις να του δοθεί με βάση τους κανόνες και τους όρους της τράπεζας. Η τράπεζα έκρινε ότι δεν τις πληρούσε και δεν του το έδωσε. Από εκείνη την στιγμή που δεν πήρε το δάνειο, ξεκίνησε η ευθεία υπονόμευση της κυβέρνησης»!
2) Υπονομεύτηκε το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος και δεν επετεύχθη η συμφωνία με ευθείες παρεμβάσεις συμφερόντων για την μη συγχώνευση της ΕΤΕ με την Alpha Bank.
3) Για τον ρόλο της δικαστικής εξουσίας είπε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν παρενέβη ως όφειλε στην υπόθεση του αδερφού του Αντρίκου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έχει στην κατοχή του CDS μέσω εταιρείας και δεν διαλευκάνθηκε αυτή τη υπόθεση έτσι ώστε να μην σέρνονται φήμες και να μην σπιλώνεται το όνομα του αδερφού του και της οικογένειας
Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1: «Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έκανε το λάθος, εγώ ήμουν αντίθετος τότε, εγώ πιστεύω ότι τα κόμματα δεν βγαίνουν στη γύρα για να εκλέξουν Προέδρους, όργανα. Έχουν οργανώσεις, έχουν μέλη, τα οποία συζητούν, χαράσσουν όλοι μαζί από πάνω μέχρι κάτω στρατηγικές, την πολιτική τους, τα προγράμματά τους, και συνέρχονται μετά με εκπροσώπους, που δεν μπορεί να υπερβαίνουν, σε όλη την Ευρώπη στην Γαλλία τη Γερμανία, μεγάλες χώρες, τα συνέδρια των κομμάτων είναι 500-600 άτομα που εκπροσωπούν όμως εκατοντάδες χιλιάδες μελών. Εδώ στην Ελλάδα βρήκαμε τα συνέδρια των 6-7 χιλιάδων, και γι αυτό και δεν έχουμε και κόμματα που να λειτουργούν δημοκρατικά...Το ΠΑΣΟΚ επομένως μπορεί να ξαναβρεί το βηματισμό του ανασυγκροτώντας τις οργανώσεις του και πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο, όσο γίνεται πιο σύντομα, τα άλλα, οι κάλπες στη βάση κλπ, είναι κάλπικα πράγματα, τα πληρώσαμε»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στη προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθεί υπό την κρίση της βάσης. Πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία πριν τις εκλογές». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, «χρειάζεται και απολογισμός και προγραμματική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και σοβαρή τοποθέτηση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με πρωτεύον το θέμα της ηγεσίας. Αυτό είναι κάτι που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποφύγει, δεν μπορεί να γίνει με διευθετήσεις κορυφής και βυζαντινισμούς, πρέπει να γίνει με καθαρό τρόπο, καταστατικά, με αποφάσεις και η τελική απόφαση πρέπει να είναι από τη βάση του».
Ο βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στο BHMA FM, άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου: «Πέρασαν δύο μήνες κι ακόμα αναρωτιόμαστε τι θα κάνει ο πρόεδρος. Δεν κατανοώ γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις. Αργήσαμε πολύ. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος να το πει και να τρέξουν οι διαδικασίες. Δεν μπορούμε να μαδάμε τη μαργαρίτα» . Τάχθηκε υπέρ των άμεσων και καθαρών λύσεων και χαρακτήρισε «αυτοκτονικό σενάριο» την πρόταση περί διαρχίας, διότι «απλώς θα δυσκολέψει τα πράγματα, την ώρα που χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια για να μην καταρρεύσει η παράταξη». Τέλος άσκησε κριτική λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δεν λειτούργησε κανένα όργανο, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ΚΤΕ».
Ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε «να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, χωρίς να τις μετατοπίζει στην κορυφή», σημειώνοντας πως «πρώτα είναι το συμφέρον της χώρας, μετά της παράταξης και έπονται τα πρόσωπα».
Ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στον Real FM, διαφωνεί με τη λήψη αποφάσεων μέσα από το Πολιτικό Συμβούλιο και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου το συντομότερο δυνατό. Μίλησε για μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές και για πιθανή διάσπαση του κόμματος. Άσκησε κριτική στον Γ. Παπανδρέου ότι «δεν διαχειρίστηκε την εξουσία του όπως έπρεπε» και «έκανε πράγματα που ήταν αλαζονικά», ενώ στελέχη που τον πλαισιώνουν «δε νομιμοποιούνται να έχουν θέση επειδή δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση».
Ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης δήλωσε: «Περιμένω σήμερα ο λόγος του Παπανδρέου να δώσει ελπίδα και προοπτική όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη χώρα».
Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε πως «πριν κάποιες εβδομάδες θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι καταστατικές διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσαν να πάνε μετά τις εκλογές, τώρα αυτό δεν το πιστεύει κανείς», ενώ εξέφρασε την αγωνία του ότι «οι διαδικασίες θα αργήσουν». Ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες», επισημαίνοντας ότι «το θέμα της ανανέωσης της ηγεσίας δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά είναι και πολιτικού περιεχομένου, καθώς πρέπει να γίνει σοβαρή αξιολόγηση της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης».
Ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, δήλωσε: «Περιμένω σήμερα από τον Γιώργο Παπανδρέου, συναισθανόμενος το χρέος του απέναντι στη δημοκρατική παράταξη, να ανοίξει τις διαδικασίες για τη νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ» προσθέτοντας ότι «όλα θα πρέπει να γίνουν με τρόπο καθαρό, καταστατικό, δημοκρατικό, χωρίς ισορροπίες και σκοπιμότητες».
http://www.eklogika.gr/news/7446
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ