Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Εγκύκλιος: Επιτέλους, συμψηφισμός οφειλών προς το δημόσιο και επιστροφής φόρων!

Τον συμψηφισμό οφειλών φορολογούμενων προς το δημόσιο με επιστροφές φόρων και άλλων απαιτήσεων προβλέπει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου
προς τις Δ.Ο.Υ όλης της χώρας. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι στην περίπτωση που οφειλέτης επιθυμεί την υποβολή χρεωστικής δήλωσης με ταυτόχρονο συμψηφισμό απαιτήσεών του κατά του δημοσίου, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ακολουθείται η εξής διαδικασία:


- Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης συνοδεύεται με δήλωση συμψηφισμού, προσκομίζοντας βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, με την οποία αποδεικνύεται η απαίτησή του κατά του δημοσίου.

- Η Δ.Ο.Υ. ελέγχει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αποδοχή του συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις βεβαιωμένες οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη) του οφειλέτη.

- Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αποφασίζει στη συνέχεια για τη δυνατότητα ή μή αποδοχής του προτεινόμενου συμψηφισμού.

- Στην περίπτωση που η αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού καλύπτει το σύνολο του οφειλόμενου βάσει της δήλωσης φόρου, η δήλωση γίνεται αποδεκτή και παραλαμβάνεται χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Σε περίπτωση που ο συμψηφισμός αφορά μέρος του οφειλόμενου ποσού, η δήλωση παραλαμβάνεται με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης καταβάλλει το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού.

- Σε περίπτωση που δεν είναι τεχνικά δυνατή η λήψη της απόφασης αποδοχής ή μή του αιτήματος συμψηφισμού κατά την προσκόμιση στη Δ.Ο.Υ. της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου φόρου ή της δήλωσης ο οφειλέτης ενημερώνεται για το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής. Για το λόγο αυτό και την αποφυγή επιβολής κυρώσεων (προσαύξησης ή προστίμου) είναι σκόπιμο οι οφειλέτες να προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ορισμένες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

- Η μη έγκαιρη ενημέρωση του υπόχρεου για την αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

http://www.eklogika.gr/news/7737