Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τι περιλαμβάνει το δεκασέλιδο υπόμνημα της τρόικας για τα μέτρα του νέου Μνημονίου


Σοκαριστικά είναι τα μέτρα που προβλέπονται στο δεκασέλιδο κείμενο της τρόικας, το οποίο έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στους υπουργούς της κυβέρνησης. Το υπόμνημα της τρόικας, εν όψει του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση
στις επικουρικές συντάξεις, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς, περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, περιστολές στις αμυντικές δαπάνες, κλείσιμο φορέων αποκρατικοποιήσεις και άλλα.
Το δεκασέλιδο κείμενο, που μοίρασε ο κ. Παπαδήμος στους υπουργούς της κυβέρνησης κατά την κυβερνητική σύσκεψη της Πέμπτης (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ) έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ..
Αναλυτικά, το μνημόνιο της τρόικας περιλαμβάνει:
• Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % έως την 1η Ιουνίου του 2012 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
• Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών
• Μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2014, δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης και νέο σύστημα εισφορών
• Άρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες
• Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους
• Κατάργηση των ρυθμίσεων (που έχουν ήδη ψηφιστεί) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία
• Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012
• Καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση
• Εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013
• Κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
• Πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. Επίσης, ζητείται να καταργηθεί η απαίτηση της παρουσίας δικηγόρου σε πράξεις που χρειάζεται και παρουσία συμβολαιογράφου.
• Μειώσεις μισθών, κατάργηση του κατώτατου μισθού καθώς και του 13ου – 14ου μισθού.
• Μείωση κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι κ.ά.), το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον συναινέσει και η τρόικα
Πρόσθετα μέτρα
Ακόμη, η τρόικα ζητά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητεί για το τρέχον, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα θα προέλθουν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, από μειώσεις δαπανών στους τομείς της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα τα μέτρα θα αφορούν μόνο την πλευρά των δαπανών και θα πρέπει να είναι λίγα, αλλά υψηλής απόδοσης και αποτελεσματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Π. Καψής: Δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών, ζήτησαν απολύσεις στο δημόσιο
Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, με δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο "Σκάι" διέψευσε μέρος των όσων αναφέρονται στο υπόμνημα της τρόικας και δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης αντικειμενικών αξιών ή νέων φορολογικών μέτρων. Παράλληλα, όμως, ο κ. Καψής, επιβεβαίωσε ότι η τρόικα έχει ζητήσει εξορθολογισμό και απολύσεις στο δημόσιο.


http://www.eklogika.gr/news/7738