Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Το μοναδικό λάθος του Ζαγοράκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Προσωπικά πιστεύω πως ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ο πιο πετυχημένος πρόεδρος του ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια. Με τους
Μπατατούδη και Γούμενο να αφήνουν τον ΠΑΟΚ υπερχρεωμένο, ο Θοδωρής Ζαγοράκης ανέλαβε με τη φόρα του Euro 2004, «εν τυμπάνοις και αλλαλαγμούς» την προεδρία της ΠΑΕ. Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό του λάθος στην όλη ιστορία!

Η υπερβολική αγάπη όμως για την ομάδα της καρδιάς του δεν μπορούσε να τον αφήσει αμέτοχο στην γωνιά του να παρακολουθεί σιωπηλός. Στο πρόσωπό του όλοι οι φίλοι του δικεφάλου του βορρά είδαν το όραμα για ανασυγκρότηση. Ο Ζαγοράκης πέτυχε να επαναφέρει τον ΠΑΟΚ στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που αξίζει να βρίσκεται ο μεγαλύτερος σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Βελτίωσε τις υποδομές (νέο προπονητικό) και έριξε βάρος στις ακαδημίες (ήδη συμμετέχουν παίχτες στην 1η ομάδα). Λεπτομέρειες του στέρησαν την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, ίσως και το «παρακράτος» που χρόνια τώρα κατηγορούν οι Θεσσαλονικείς τους «πρωτευουσιάνους». Η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League ήταν μία υπέρβαση. Η πρόκριση στους ομίλους χάθηκε, αν θυμάστε, σε διαφορά γκολ με αντίπαλο τον Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ δεν γνώρισε καν την ήττα. Ακολούθησε μεγαλειώδη, για τα ελληνικά δεδομένα πορεία, στο Europa League και νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων. Κάτι που επαναλαμβάνεται και φέτος!

Ενώ λοιπόν αγωνιστικά η ομάδα πέτυχε την άνοδό της, οικονομικά φαίνεται να το πλήρωσε. Ο Θοδωρής, με σωστή διαχείριση, δεν κατάφερε να ισοσκελήσει τον ισολογισμό. Κυρίως λόγω των παλαιότερων χρεών που ακολουθούσαν την ομάδα από τα προηγούμενα χρόνια. Λεφτά δεν μπήκαν στον ΠΑΟΚ, πλην των χορηγιών, των τηλεοπτικών, των ευρωπαϊκών πορειών και φυσικά των μεταγραφών (τελευταία του Βιεϊρίνια). Αυτό, το τελευταίο, δεν συγχώρησαν στον «πρόεδρο» οι θαμώνες της Τούμπας. Περίμεναν στη γωνία, την πρώτη «στραβή» για να την «πέσουν» στον Θοδωρή! Αν θα το μετανιώσουν πικρά, γρήγορα θα φανεί!

Η UEFA και το Financial Fair Play παραμονεύουν. Ο ΠΑΟΚ, όπως η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, θα βρεθούν σύντομα σε δύσκολη θέση, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα. Ο ΠΑΟΚ έχασε ένα διαπραγματευτικό ατού, στο πρόσωπο του Ζαγοράκη. Νέος πρόεδρος ο Ζήσης Βρύζας. Πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι δραστικά; Ο Ζαγοράκης ήταν το πρόβλημα; Μακάρι, αλλά …χλωμό!

Στην Τούμπα έδρασαν όπως στη Βουλή. Άλλαξαν το πρόσωπο μα όχι την πολιτική! Αν θέλουν να αλλάξουν ρότα θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρηματοδότες και εξεύρεση επενδυτή. Μεγάλο «χαρτί» η κατασκευή νέου γηπέδου και η εμπορική εκμετάλλευση των χώρων και του ονόματος! Μέσα όμως στη γενικότερη ύφεση αυτό φαντάζει πολύ μακρινό…

Ο Ζαγοράκης, όπως και ο Ντέμης, είχε όραμα και όρεξη για δουλειά. Θα μπορούσε να καταφέρει ακόμα περισσότερα. Φαίνεται όμως πως το ελληνικό ποδόσφαιρο και το οπαδιλίκι δεν αντέχει την καταμέτωπο επίθεση με το κατεστημένο και το άρρωστο. Λάθη κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι ποιά από αυτά κοστίζουν και πόσο!


http://www.statesmen.gr/