Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΒΕ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης"


25 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης
της Δυτικής Μακεδονίας»

Σήμερα Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα συνεδριάσεων
του Εκθεσιακού Κέντρου στα Κοίλα Κοζάνης, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παράγω και
Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας» την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, με τη συμμετοχή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική στήριξη του Διαβαλκανικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της ICAP Group.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, κ. Κωνσταντίνος Κυριακίδης, αφού τόνισε το αξιέπαινο της πρωτοβουλίας διοργάνωσης της εκδήλωσης στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που δραστηριοποιούμαστε, έκανε ειδική αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα: 1) στη γεωγραφική θέση της περιφέρειας, ως πύλη εξόδου προς τα Βαλκάνια, 2) στο κλίμα και στη γεωμορφολογία που επιτρέπουν την καλλιέργεια και την παραγωγή μοναδικών ποιοτικών προϊόντων, 3) στη δραστηριότητα της ΔΕΗ, με τη σημαντική ανάπτυξη και τεχνογνωσία στον κλάδο μεταλλικών κατασκευών, 4) στον κλάδο της γούνας, που εμφανίζει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σημαντική παράδοση.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μανώλης Καρακάσης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιφέρειας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη παραγωγικών – ανταγωνιστικών – καινοτόμων μονάδων, βασιζόμενοι σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Ο κ. Παναγιώτης Αποστολίδης, Πρόεδρος του Βαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στον χαιρετισμό του τόνισε με τη σειρά του ότι πλέον το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας συνεπάγεται επιβίωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, ενώ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνουν οι επιχειρηματικοί φορείς εξωστρέφειας της χώρας μέσω στοχευμένων δράσεων προς όφελος των Ελλήνων εξαγωγέων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις θετικές εξελίξεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες καθώς και στην θετική πορεία των εξαγωγών στην Δυτική Μακεδονία το 2010, έδωσε έμφαση στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία ρευστότητας. Όπως τόνισε ο κ. Λακασάς «Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: Θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας».

Κεντρικό θέμα της εισήγησης του Προέδρου του ΣΕΒΕ ήταν το Δόγμα «Παράγω & Εξάγω» συνολικά για την ελληνική οικονομία, αλλά και συγκεκριμένα για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Βασική συνιστώσα στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλει να είναι ανταγωνιστική σε τιμή, ποιότητα και προηγμένη σε τεχνολογικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Και αυτό ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία σήμερα για την έξοδο από την ύφεση.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ, κ. Βασίλης Λάζαρης περιέγραψε με σαφήνεια το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ και συγκεκριμένα είπε: «το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από την πρώτη κιόλας εξαγωγή τους, ιδιαίτερα όμως στις μικρομεσαίες. Αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις και θα διαρκέσει 12 μήνες. Μέσω του ΟΑΕΠ εξασφαλίζεται κεφάλαιο κίνησης μέχρι και €200.000 για 4 μήνες. Οι τράπεζες που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση-πλαίσιο με τον ΟΑΕΠ για το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» μέχρι στιγμής είναι: MARFIN EGNATIA BANK, EUROBANK EFG, ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ».

Ο Διευθυντής του Γραφείου της ICAP GROUP στη Βόρεια Ελλάδα, κ. Θωμάς Ζαραλίδης, στην ομιλία του με θέμα «Ανάπτυξη Εξαγωγών: Απαιτήσεις σε πόρους και εργαλεία», μίλησε για τις προκλήσεις των εξαγωγών και τις λύσεις που παρέχει η ICAP GROUP για τα παρακάτω θέματα: έρευνα αγοράς (αναζήτηση στοιχείων για τον πελάτη, τον ανταγωνιστή και το πλαίσιο της αγοράς του εξωτερικού), ενέργειες marketing (εργαλεία και κανάλια προβολής και δικτύωσης στο εξωτερικό), επιχειρηματική οργάνωση (απαιτήσεις σε πόρους, πολιτικές και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την υποστήριξη της εξωστρέφειας) και διαχείριση πιστωτικού κινδύνου (προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ευέλικτου μίγματος εργαλείων για τη διασφάλιση των εισπράξεων).

Η εκδήλωση έληξε μετά από εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών.


Υπερσυνδέσεις: