Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 μονάδες φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση!


Έκπληξη προκαλούν τα σενάρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει πλεύση και να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ στο
πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση του υψηλού και του μεσαίου συντελεστή από 23% σε 20% και από 13% σε 10% αντίστοιχα. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε ό,τι έχει να κάνει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που επικρατεί στα νησιά, η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για την κατάργησή του.
Η «έκπληξη» έγκειται στο γεγονός ότι μελέτη που είχε γίνει στα τέλη του καλοκαιριού από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν μείωσης του ΦΠΑ, είχε δείξει ότι θα υπήρχε απώλεια εσόδων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός και τα έσοδα που υπολόγιζε η κυβέρνηση για το 2011 έπεσαν και πάλι εκτός στόχων, καθώς και ότι η τρόικα φέρεται να πιέζει για τη λήψη επιπλέον μέτρων για τα επόμενα χρόνια, φαντάζει δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχονται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18% έχει απορριφθεί, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση και του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 20% στο 15%, καθώς και ένα νέο τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, με την παρακράτηση από τις τράπεζες (στις συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ που υποχρεωτικά γίνονται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων) του καθαρού ποσού που αντιστοιχεί στον φόρο. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται.
Επιπλέον, οι επιχειρηματίες θα καταβάλουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό του φόρου που αναλογεί, όταν υποβάλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.


http://www.eklogika.gr/news/7707