Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Λύση για τα Προγράμματα Επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ



-          Δημιουργούνται νέα τμήματα επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Στην επιστολή του προς την κα Μαρία Μίχου με ημερομηνία 30-1-2012, ο Πρόεδρος της
ΑΣΠΑΙΤΕ κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης αναφέρεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης καθώς και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την αρχική πρόβλεψη για την διεξαγωγή τους μόνο στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει η Βουλευτής Πιερίας με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας (18-1-2012), έτσι ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση των εκπαιδευτικών της Βορείου Ελλάδος οι οποίοι θα υποχρεώνονταν σε μεγάλα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καθώς και σε ανάκληση του διορισμού τους ως αναπληρωτές.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μίχου: «Όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα και νομίζω ότι η λύση που δίνεται θα ικανοποιήσει τους εκπαιδευτικούς. Μένει μόνο να οριστικοποιηθεί η απόφαση άρσης της ανάκλησης των διορισμών ορισμένων αναπληρωτών καθηγητών που βρίσκονται κοντά σε Θεσ/νικη και Βόλο οι οποίοι είχαν επιλεγεί για το πρόγραμμα της Αθήνας».

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της επιστολής του κ. Ι. Χρυσουλάκη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
  1. Καταρχήν η προκήρυξη αφορούσε 35 θέσεις για την Αθήνα.
  2. Με βάση τις ανάγκες των συγκεκριμένων ομάδων εκπαιδευτικών, να αποκτήσουν την παιδαγωγική κατάρτιση η Διοικούσα επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ με κοινωνικά και μόνο κριτήρια, έδωσε την ευκαιρία σε αριθμό ίσο με το σύνολο σχεδόν του πίνακα των 30-μηνιτών του υπουργείου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Έτσι προκηρύχτηκαν επιπλέον 85 θέσεις για την Αθήνα.
  3. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την αποδοχή και των επιλαχόντων, οργανώσαμε 2 τμήματα των 50 περίπου ατόμων τα οποία ξεκίνησαν στις 23/1/2012.
  4. Στην συνέχεια προέκυψαν 2 ζητήματα όπως:
α) ενός ικανού αριθμού που επιθυμούσε να παρακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη και μικρότερου αριθμού στον Βόλο και
β) της ανάκλησης του διορισμού κάποιων ως αναπληρωτών, προκειμένου να μετακινηθούν στην Αθήνα.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Για να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα ζητήματα, με την κοινωνική ευαισθησία που επιβάλλει η δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και προκειμένου να μην αδικήσουμε αυτούς οι οποίοι δεν έκαναν αίτηση για την Αθήνα, αν και εδικαιούντο (γιατί δεν διέθεταν τους οικονομικούς πόρους για να μετακινηθούν στην Αθήνα) κάναμε τα ακόλουθα.
-          Δίνουμε την ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν καθόλου αίτηση, και μπορούν να παρακολουθήσουν στην Θεσσαλονίκη και τον Βόλο (από τον πίνακα των 30-μηνιτών) να κάνουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή  3/2/2012, ενώ συγκεντρώσαμε τα αιτήματα όσων θα θελήσουν να μετακινηθούν σε Αθήνα και Βόλο. Έτσι σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τα τμήματα Θεσ/νικης και Βόλου είτε στις 27/2 είτε στις 5/3. Έτσι τα τμήματα θα είναι 3 αντί για 2 (Αθήνα, Βόλος, Θεσ/νικη).
-          Κάναμε παρέμβαση στο Υπουργείο ώστε όσοι βρίσκονται κοντά σε Θεσ/νικη και Βόλο να μην ισχύσει η ανάκληση του διορισμού τους ως αναπληρωτών και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι για την άρση της απομόνωσης των Νησιωτικών περιοχών της πατρίδας μας σχεδιάζουμε σύντομα να λειτουργήσουμε το παράρτημα Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Ρόδο, για την παροχή και εκεί του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) και του τριμήνου παιδαγωγικής επιμόρφωσης.
Είμαστε πάντα στην διάθεση σας και ελπίζουμε την από μέρους σας στήριξη των προσπαθειών μας.