Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΒΕ: Συμψηφισμός και Ρευστότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά


Θεσσαλονίκη, 30.01.12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμψηφισμός και Ρευστότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά

Νέες αβάσιμες προσδοκίες για στήριξη της ρευστότητας και ουσιαστικό συμψηφισμό οφειλών
δημοσίου και επιχειρήσεων επιχειρεί να δημιουργήσει στους Έλληνες επιχειρηματίες το Υπουργείο Οικονομικών με τη νέα του εγκύκλιο (ΠΟΛ 1022/24.01.12), επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Μείζον πρόβλημα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις συνιστά αυτή την περίοδο της ύφεσης η ρευστότητα. Πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να αποτελεί η διάσωση για την επόμενη ημέρα των υγιών τουλάχιστον επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες μπορεί να συνεισφέρουν πολλαπλάσια στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα (κάθε είδους φόροι και τέλη) σε σχέση με τις οφειλές του προς αυτές.

Κύριο λοιπόν μέλημα της Κυβέρνησης θα έπρεπε να συνιστά η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση εμπαίζει τις επιχειρήσεις, προχωρώντας σε άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου και σε πολλαπλές εξαγγελίες περί συμψηφισμού χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

Ιδιαίτερη σημασία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις έχει η άμεση επιστροφή των ήδη οφειλομένων ποσών πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ από εξαγωγές αλλά και άλλες κατηγορίες που δεν μπορούν να συμψηφίσουν το φόρο (διαφορές συντελεστή, επενδύσεις) και γενικότερα η πιστή τήρηση της υποχρέωσης του Δημοσίου για πραγματικά άμεση επιστροφή του ΦΠΑ μέσω μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας.

Επικουρικά,θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου μέσα από ένα ενιαίο συστηματικό μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού οφειλών δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ προς τις επιχειρήσεις. Ο συμψηφισμός θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και όχι αυτές για τις οποίες προβλέπεται νομοθετικά δυνατότητα τμηματικής καταβολής (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, δόσεις περαίωσης κ.λ.π.) και γι’ αυτό η σχετική τροποποίηση του άρθρου 83 ΚΕΔΕ είναι επιβεβλημένη. Αυτό συνδέεται και με την αδυναμία των επιχειρήσεων να λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς την παρακράτηση μέρους ή του συνόλου του προς είσπραξη ποσού, αν και είναι συνεπείς στην καταβολή των προβλεπομένων δόσεων.


Αντί των παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών, με την αγωνία της μη επιβάρυνσης του ελλείμματος στο οριστικό κλείσιμο του προϋπολογισμό του 2011, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία:

α) ορίζει πολύ περιοριστικά την αμοιβαιότητα των απαιτήσεων, διευκρινίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο συμψηφισμός αφορά αποκλειστικά βεβαιωμένα χρέη και απαιτήσεις στο εν στενή εννοία δημόσιο και μάλιστα εφόσον υφίστανται κατά τον ίδιο χρόνο, εξαιρουμένων των απαιτήσεων των επιχειρήσεων κατά ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νοσοκομείων κ.λ.π. και με δεδομένη την καθυστέρηση ακόμη και βεβαίωσης απαιτήσεων

β) υπαγάγει σε συμψηφισμό βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι, συμπεριλαμβανομένων των βεβαιωμένων οφειλών που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη). Η ρητή πλέον αυτή υπαγωγή αδικεί τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς ουσιαστικά αναιρεί την όποια ρύθμιση και δυνατότητα τμηματικής καταβολής και το συμψηφισμό ως μέτρο για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της ασυνέπειας του κράτους.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το ερώτημα: ποια είναι η πραγματική βούληση της κυβέρνησης; Να αφανίσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελούν τη μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας μας από τη βαθύτατη κρίση;

Mε δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης (κάλυψη αγοράς πρώτων υλών, παραγωγική διαδικασία, λειτουργικές δαπάνες, κλπ) οι επιχειρήσεις, ακόμη και να πραγματοποιούν κέρδη, έχουν σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να κρατήσουν το μερίδιό τους στις ξένες αγορές και να επιβιώσουν, διατηρώντας - έστω και μειωμένο - το προσωπικό που διαθέτουν.

Στην «εμπόλεμη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, οι εξαγωγείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μαχόμενοι να διατηρηθούν στη διεθνή αγορά και να φέρουν στην χώρα μας χρήματα από το εξωτερικό για τα οποία υπάρχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Αντί η πολιτεία να υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή, στερεί από τις επιχειρήσεις ακόμη και τα βασικά και αναγκαία «εφόδια» που προϋποθέτουν την επιβίωσή τους.

Ζητούμε επιτέλους η πολιτεία να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να στηρίξει τη ρευστότητα, τις υγιείς επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη πριν να είναι πολύ αργά, με καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες, την οικονομία, την απασχόληση και την χώρα στο σύνολό της.