Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι ευεργέτες των Σχολείων του Κολινδρού (επανάληψη)


Όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια σαν σήμερα ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, τιμούμε μαζί με τους Αγίους και τους Ευεργέτες των σχολείων του Κολινδρού Μιχαήλ και Ευπραξία Παπαϊωακείμ.
Διαβάστε τι αναφέρει το σάιτ του Α' Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού γι' αυτούς:


Μιχαήλ και Ευπραξία Παπαϊωακείμ


Οι ευεργέτες των Σχολείων
Το ζεύγος αυτών των δύο Κολινδρινών, οι οποίοι ανήκαν σε δυο από τις παλαιότατες αρχοντικές οικογένειες της κωμόπολης, διέθεσαν την μεγάλη ακίνητη περιουσία τους ( το μεγαλύτερο και πλουσιώτερο αρχοντικό και τα καλύτερα χωράφια του) την οποία δώρισαν στα σχολεία του Κολινδρού.
Οι Μιχαήλ και Ευπραξία Παπαϊωακείμ, που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά, έστρεψαν όλη την αγάπη τους προς τα παιδιά του Κολινδρού. Ευγενικοί και γεμάτοι καλωσύνη είχαν γίνει δυο συμπαθητικότατες μορφές, ώστε να προσαγορεύωνται απ΄όλους ως "ο παππούς και η γιαγιά του Κολινδρού".

Προς τιμή των τεσσάρων ευεργετών
Ακολουθώντας τα βήματα του θείου του ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Παπαϊωακείμ εδώρησε του πατρικό του σπίτι για κοινωνικούς σκοπούς.
Ο Κολινδρός τιμά κάθε χρόνο όλους αυτούς τους Ευεργέτες των Σχολείων του, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών τελώντας μνημόσυνο στη μνήμη τους.

Αγαπίου Αρχιερέως της Παιδείας εραστού 
Φιλαρέτου επισκόπου, Καλλινίκου ευεργέτου, Νικηφόρου μοναστού.
Δεύτε πάντες ομοθύμως την τετράδα των σεπτών
τέκνων Κολινδρού γνησίων, εναρέτων και ευσεβών,
δράξασθε Παιδείας είπον και ηνώθησαν ως είς
η τιμή των είναι θεία, τους γεραίρει η Πατρίς
αιωνία των η μνήμη έστω πάντοτε και νυν
ευλαβώς και ευγνωμόνως αποδώσωμεν τιμής!".

Στο ποίημα αυτό εξυμνείται η αγάπη της τετράδος αυτής προς την Παιδεία και εκδηλώνεται η ευγνωμοσύνη και η τιμή σ΄αυτήν:(Το ποίημα αυτό απήγγειλε για πρώτη φορά η κ. Ελπινίκη Λιάλιου ως μαθήτρια)


http://1dim-kolindr.pie.sch.gr/evergetes.htm