Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το 2012..ήρθε! Τι μπορούμε να αλλάξουμε;


2012 – Τι μπορούμε να αλλάξουμε;

Του Καθηγητη ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ήρθε το 2012, ο καινούργιος Χρόνος που κάποιοι υποδέχθηκαν με το καθιερωμένο κυνηγητό της
Τύχης, κάποιοι αναπολώντας τα γεγονότα των 365 ημερών που πέρασαν, πιστοποίησαν ότι ήταν δύσκολο το 2011, ενώ ΟΛΟΙ και ΟΛΑ δείχνουν πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το 2012, και πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις…
Το έχουν αυτό ετούτες οι μέρες!..
Στην ψυχοδυναμική θεωρία γίνονται συχνά αναφορές στη διαδικασία που αποκαλείται «ωραιοποίηση του παρελθόντος» δηλαδή στην πανανθρώπινη τάση να απομονώνουμε τις ασχήμιες που περάσαμε, να ρίχνουμε στη λήθη τα προβλήματα που μας ταλάνισαν, να απωθούμε στο υποσυνείδητο τις πίκρες που γευτήκαμε. Η ίδια θεωρία αναγνωρίζει και την επιθυμία μας για αλλαγή και πρόοδο στη διάρκεια του χρόνου, και με ιδιαίτερη ένταση με την είσοδο ενός Νέου Χρόνου..
Ακούω από συναδέλφους, από φίλους και γνωστούς σε όλη τη χώρα τη διαπίστωση ότι απορροφημένοι από τα ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ οικονομικά και πολιτικά γεγονότα, οι περισσότεροι αφήσαμε τις προσωπικές μας πίκρες να κυλήσουν αθόρυβα, σιωπηλά στη χοάνη του υποσυνειδήτου μας.
Χιλιάδες σπίτια θρήνησαν, για μια ακόμη χρονιά, νεκρούς και τραυματίες από οδικά ατυχήματα, από καρκίνο και καρδιοπάθειες, από ναρκωτικά και σε ιδιαίτερα και πρωτόγνωρα επίπεδα και από το απρόσωπο, κοινό έγκλημα. Φέτος, και πάλι, πέθαναν πολλοί περισσότεροι Ελληνες και Ελληνίδες από όσοι γεννηθήκανε και κατά συνέπεια η δημογραφική μας εξίσωση συνέχισε τη γνωστή, πικρή πορεία της ΞΑΝΑ στο ΜΕΙΟΝ….
Η συναλλακτική θεωρία διατείνεται ότι τρία πρόσωπα λειτουργούν δυναμικά μέσα στο πλαίσιο της ατομικής μας προσωπικότητας. Το παιδί που ήμουν, ο γονιός που με μεγάλωσε, το ώριμο πρόσωπο που είμαι.
Προτείνω να «παντρέψουμε» την ψυχοδυναμική με την συναλλακτική θεωρία και να πάρουμε γεναίες αποφάσεις το 2012, μεταξύ των οποίων και αλλαγή Κυβέρνησης όποτε, βέβαια, το επιτρέψουν οι ΗΓΕΤΕΣ μας…
Ποια πράγματα μπορούμε να αλλάξουμε στην προσωπική μας ζωή;
1) Μη στοχεύσετε σε σοβαρές θεσμικές αλλαγές αλλά κάντε μιά λίστα από μικρά πράγματα που και μπορούν να αλλάξουν και αλλάζοντας θα μας δώσουν εκείνο το τόσο απαραίτητο αίσθημα της επιτυχίας που μοιάζει να γλυστρά κάθε φορά μέσα από τα δάχτυλά μας. Ολοι χρειαζόμαστε που και που να αισθανθούμε νικητές, ιδιαίτερα μετά τις αμέτρητες ΕΘΝΙΚΕΣ ήττες που μας σέρβιραν οι πολιτικοί μας ΗΓΕΤΕΣ στη διάρκεια τοπυ 2011. Ας δώσουμε λοιπόν ικανοποίηση στον εαυτό μας με μικρές νίκες, μκρές πραγματοποιήσημες επιτυχίες.
2) Για όσους συνεχίζουν να είναι καπνιστές, επικαλούμενοι μάλιστα και το απρόσμενο στρες της οικονομικής μας κατάστασης σε εθνικό, και προσωπικό επίπεδο ΣΥΝΙΣΤΩ ανεπιφύλακτα να το...κόψουν. Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό είναι προτιμότερο να μετράμε τις ώρες που ΔΕΝ καπνίζουμε από το να ζητάμε κάθε φορά μια νέα δικαιολογία για το επόμενο τσιγάρο. το επόμενο βήμα προς το θάνατο, μέσα από τον γνωστό φαύλο κύκλο που ξεκινά με το «είμαι χαρούμενος ανάβω» και καταλήγει με το «έχω σεκλέτια ξανα-ανάβω τσιγάρο.»
3) Για όσους παραμένουν πιστοί σύντροφοι παρά την αυξανόμενη επιπολαιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις χιλιάδες διαζύγια συνιστώ να ξαναδούν τα πράγματα μέσα από τα μάτια του παιδιού που κρύβεται, σύμφωνα με την συναλλακτική θεωρία, και στη δική τους προσωπικότητα και στο εγώ του συντρόφου τους. Η παιδική άποψη για τη ζωή περικλείει μέσα της τη φρεσκάδα, την όμορφη αφέλεια του να βρίσκουμε χαρές εκεί όπου πρυτανεύει η λύπη, του να μετουσιώνουμε σε δυναμική παιχνιδιού κάθε λογής ρουτίνα και καταπίεση.
4) Όσοι έχουν βαρεθεί το εργασιακό περιβάλλον, προισταμένους και συναδέλφους, (οι «αχαριστοι» έχουν το θράσος να παραπονούνται ενώ ακόμη…εργάζονται) τους συνιστώ να μην επιδιώξουν αλλαγή εργοδότη γιατί αυτό είναι σίγουρα «όνειρο κάποιας άλλης θερινής…νύχτας» καθώς η ανεργία που αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα της τρόικα καλπάζοντας με γοργό και απίστευτα δραματικό ρυθμό θα χειροτερέψει περισσότερο μέσα στο 2012… Τους συνιστώ να αλλάξουν τη ρουτίνα της άφιξης και αναχώρησης στο γραφείο ή την επιχείρηση, και ταυτόχρονα εφόσον αυτό είναι εφικτό, και τη διαρύθμιση του εργασιακού τους χώρου. Συχνά, μιά απλή αλλαγή του δρομολογίου και μιά μετακίνηση των επίπλων έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλάξει με την οπτική αντίληψη περιβάλλοντος και η ψυχοσυναισθηματική αντιμετώπιση της βαρετής μας ρουτίνας.
5) Να σας θυμήσω την σημασία της προτροπής «Να ζούμε στο σήμερα, μαθαίνοντας από το χθες και προγραμματίζοντας για το αύριο.» Να προτείνω να σταματήστε να αισθάνεσθε ένοχοι για το χθες, και να συνειδητοποιήσετε ότι είναι προτιμότερο να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε και όχι για πράγματα που δεν τολμήσαμε να κάνουμε. Μην αναβάλλετε αυτά που σήμερα μπορείτε να κάνετε για το αύριο, μη ζείτε μονίμως με την προσμονή του αύριο αλλά, ταυτόχρονα, μην αγνοείτε ότι το αύριο σίγουρα έρχεται και συνεπώς ο ερχομός του απαιτεί και τον σχετικό προγραμματισμό του.
6) Σε παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, αθλητικογράφους, φίλαθλους και οπαδούς εύχομαι η Νέα Χρονιά θα δικαιώσει τους πόθους και τις ελπίδες τους, όχι βέβαια με πρωτιές και την απονομή του Κυπέλλου σε όλους, πράγμα που δεν γίνεται έτσι και αλλοιώς, αλλά με την απόλαυση αγνών, καθαρών παιχνιδιών. Και, φυσικά, με θετική εμφάνιση της ΕΘΝΙΚΗΣ μας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πολωνία και Ουκρανία. Εύχομαι ΟΛΟΙ μας να μάθουμε ΚΑΙ να χάνουμε αρκεί να έχουμε δώσει τον καλύτερό μα εαυτό σε ένα αντίπαλο που είναι καλύτερος από εμάς και ίσως πιο τυχερός, χωρίς, βέβαια, οι «παράγκες» να μας κλέβουν τη Νίκη ή την ισοπαλία..
7) Οι πολιτικοί μας, αυτοί που εμείς ψηφίσαμε και εκείνοι που ΔΕΝ ψηφισαμε αλλά κρατούν τις Τύχες μας στα χέρια τους να ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ να τιμήσουν την ΙΣΤΟΡΙΑ και την Αξιοπρέπειά μας ως ΕΘΝΟΣ και ως ΛΑΟ!
Εύχομαι εμείς οι Χριστιανοί Ελληνες, οι «ιθαγενείς» αυτής της τόσο ιστορικής και σημαντικής γεωπολιτικής απόληξης της χερσονήσου του Αίμου να αντλήσουμε ελπίδα από το γεγονός της έλευσης του Ιησού, από τα Χριστούγεννα, να επικαλεσθούμε τη δική Του δύναμη και ευλογία και μέσα από την πίστη που βρίσκεται στην καρδιά του καθένα και της καθεμιάς μας να καταλαγιάσουμε το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη που μας έχουν τυλίξει επικίνδυνα και και να μπούμε στο 2012 με τη θύμηση εκείνη της πατροπαράδοτης ρήσης του «έχει ο Θεός».

Με την πίστη μας σε Εκείνον και με δημιουργικό προγραμματισμό, ποιός ξέρει, ίσως το 2012 σε προσωπικό επίπεδο να είναι ο χρόνος της δικιάς σας ευτυχίας.
Κλείνω ευχόμενος ολόψυχα,
Καλή χρονιά σε όλους!..




Καλημέρα, Καλή Εβδομάδα, Καλή Χρονιά!

Να αλλάξουμε μερικά πράγματα, να ανανεωθούμε γιατί μας περιμένουν πολλές...εκπλήξεις!

με ευχές για πολλές αντοχες και....

με αγάπη

Γιώργος Πιπερόπουλος


Δια χειρός cristina