Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τσεκούρι σε μισθούς, απολύσεις και νέα μέτρα ζητά η Τρόικα για το 2012


Πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα των 3 δισ. ευρώ αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο φέρεται έτοιμη να ζητήσει η Τρόικα που επιστρέφει δριμύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου
για να συζητήσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μετά το φιάσκο της εργασιακής εφεδρείας, που είχε πολύ μικρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, οι δανειστές μας φαίνονται αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί και να ζητήσουν άμεση περικοπή των δαπανών για μισθούς και συντάξεις με παράλληλο κλείσιμο δημόσιων φορέων και «άχρηστων» υπηρεσιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κάθε 10 δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν μόνο ένας υπάγεται στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς οι υπόλοιποι βγαίνουν στη σύνταξη με αίτησή τους. Έτσι ο στόχος για 30.000 εφέδρους μέσα στο 2011 έγινε καπνός.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τρόικα θα ζητήσει να μπει νυστέρι στο Δημόσιο, με περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (δηλαδή σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ, και πανεπιστημιακούς που έχουν εξαιρεθεί μέχρι τώρα από τις περικοπές), κλείσιμο Οργανισμών και περικοπές στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ενώ έως το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, και ιτων υπόλοιπων ΔΕΚΟ, πλην της ΔΕΗ που ήδη έγινε αύξηση.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές θα πιέσουν για μεγαλύτερο ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, ενώ για πρώτη φορά θα τεθεί θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.


Μαχαίρι και στον ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν, θα επιμείνει στην πρότασή του για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διαμορφωθούν κάτω από τα 751 ευρώ, καθώς θεωρεί ότι είναι απαραίτητο μέτρο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει μέτρα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με την κάρτα εργασίας που θα ισχύσει από τον Μάρτιο).

Η Τρόικα θα επιμείνει στην τριμερή συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών-συνδικάτων για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως επίσης και στην ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Όσον αφορά στο πεδίο της φορολογίας, οι δανειστές μας περιμένουν νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, με αιχμή του δόρατος το νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα, τα νέα τεκμήρια, το νέο πόθεν έσχες, τους ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους, ενώ δεν θα λείψουν και μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα από τη στιγμή που δρομολογείται κατάργηση απαλλαγών αλλά και αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων.


Απειλή για χρεοκοπία

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν με το πιστόλι της χρεοκοπίας πάνω στο τραπέζι. Οι δανειστές μας γνωρίζουν ότι το Μάρτιο λήγουν ομόλογα-μαμούθ τα οποία η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει χωρίς εξωτερική βοήθεια και στο πλάισιο αυτό θα εκβιάσουν τη λήψη μέτρων για να αποδεσμεύσουν την επόμενη 7η δόση αλλά και την εφαμρογή της νέας δανειακής σύμβασης.



http://www.iefimerida.gr/