Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αποτελέσματα σύσκεψης με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ.Μίχα για τον έλεγχο των τροφίμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τη διεύρυνση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΕΦΕΤ και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους ελέγχους τροφίμων αποφάσισαν σήμερα ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε,
παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΚΜ σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, στις 12.30 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας επισφράγισε την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και ανακοίνωσε τη διάθεση πέντε πλήρως εξοπλισμένων αυτοκινήτων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους ελέγχους τροφίμων.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Δ. Ευθυμιάδης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Εμπορίου Θ. Παππάς και Υγείας Χ. Αποστολίδης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης ΠΕ Θεσσαλονίκης Ν. Αδαμαντιάδης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσσαλονίκης Μ. Χαϊδευτός, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Γιώργος Βαφειάδης, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Αγροτ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης Ιωάννα Λυσαφίδου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου Σοφοκλής Κουρτίδης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού Απόστολος Καλανδράνης και ο Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ Ν. Τράιος.
«Μόνο μέσα από την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Περιφερειών θα μπορέσουν να επιλυθούν τα καίρια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης,ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ. Μίχα για την επίσκεψη, αναφερόμενος στην πολύ καλή συνεργασία που διατηρούν εδώ και χρόνια. «Είναι τιμή που βρίσκεται μαζί μας ένας συνάδερφος από την αυτοδιοίκηση, ο οποίος γνωρίζει τα σοβαρά ζητήματα των Περιφερειών καλύτερα από τον καθένα», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δύσκολο έργο που επιτελεί ο ΕΦΕΤ.
Επίσης, o Παναγιώτης Ψωμιάδης εξέφρασε τη βούλησή του για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, τόσο μέσα από μεικτά κλιμάκια ελέγχων εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων όσο και μέσω πρωτοκόλλου συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012.
Στη μακρά και επιτυχημένη πορεία του Προέδρου του ΕΦΕΤ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μίχα «στυλοβάτη της αυτοδιοίκησης». Ο κ. Ψωμιάδης εξήρε το «τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει αθόρυβα και αποτελεσματικά ο ΕΦΕΤ», καθώς και την αρμονική συνεργασία του ΕΦΕΤ με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους ελέγχους τροφίμων. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια δεκαπλασιάσαμε τους ελέγχους και τα πρόστιμα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία και τη δημόσια υγεία των καταναλωτών. Στόχος μας δεν ήταν ούτε είναι η εξόντωση των εμπόρων, αλλά η διαφύλαξη των καταναλωτών. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να διατηρήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους επαγγελματίες όσο και με το αγοραστικό κοινό».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της ΠΚΜ και του ΕΦΕΤ, είναι η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο διατροφικής ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μονόδρομος η καλή συνεργασία μεταξύ ΕΦΕΤ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Έκανε λόγο για το «πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία οκτώ χρόνια η διοίκηση Ψωμιάδη στον τομέα του ελέγχου των τροφίμων», ενώ ανακοίνωσε την προώθηση του διατροφικού «Τειρεσία» από τον ΕΦΕΤ, με στόχο την κατάρτιση καταλόγων όπου θα αναγράφονται τόσο οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας (white list) όσο και εκείνες που παρανομούν (black list). «Στόχος μας δεν είναι τα μεγάλα πρόστιμα ή το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αλλά η συνέπεια και ο σεβασμός των επαγγελματιών στους κανονισμούς ασφάλειας των τροφίμων», κατέληξε ο κ. Μίχας.