Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Παραδίδουν τις πινακίδες στη Πιερία,όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τέλη για το Ι.Χ. τους



ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΚΙΝΗΣΗ-ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΕΡΥΣΙΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ - ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Όλο και πιο δαπανηρή είναι η διατήρηση ενός Ι.Χ. για μεγάλο μέρος των ελλήνων, κάτι που οδηγεί
πολλούς το τελευταίο διάστημα στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες τους. Πέρυσι ο αριθμός έφθασε τα 160.000 οχήματα, αριθμός μεγάλος που όμως αναμένεται να ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πανελλαδικές εκτιμήσεις αναμένεται να επαληθευτούν και για την Πιερία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και την αυξητική τάση των τελευταίων ημερών.

Τα στοιχεία της Β’ ΔΟΥ και αυτής του Αιγινίου, όπου εκεί γίνεται η κατάθεση πινακίδων, για το 2010 ανέφεραν 1.209 καταθέσεις πινακίδων. Φέτος, μέχρι χθες κατατέθηκαν 702 πινακίδες, με την εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η ελληνική συνήθεια όμως φέρνει το μεγαλύτερο ποσοστό να σπεύδει τις τελευταίες μέρες για να διευθετήσει τέτοιες υποθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν επιμεριστεί οι εργασίες, με το τμήμα της παλιάς Α’ ΔΟΥ να έχει την ευθύνη έκδοσης σημάτων κυκλοφορίας και τις Β’ ΔΟΥ και τηε ΔΟΥ Αιγινίου που έχει μεταφερθεί να αναλαμβάνουν την παράδοση πινακίδων. Ωστόσο και παρά την προετοιμασία και τους υπαλλήλους που έχουν μεταφερθεί προσφάτως από το Αιγίνιο, οι τελευταίες μέρες του 2011 αναμένεται να είναι δύσκολες.

Στην πλειοψηφία πρόκειται για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα υπέρογκα "πράσινα" τέλη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος ξεπερνούσε κατά πολύ την αξία του αυτοκινήτου. Μεγάλο ποσοστό κατέχουν και οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αρκετοί από εκείνους διαθέτουν πολυάριθμο στόλο αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού (είτε μοντέλα πριν το 2005), τα οποία έμειναν αδιάθετα λόγω χαμηλής ζήτησης, αφού εκείνα τυγχάνουν υψηλότερης φορολόγησης. Παράδοση πινακίδων δε σημαίνει οριστική διαγραφή: Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι με την κατάθεση πινακίδων το όχημά μας δε διαγράφεται οριστικά, δηλαδή δεν παύει να είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία. Στην περίπτωση της οριστικής διαγραφής, το όχημα αποταξινομείται πλήρως και παίρνει το δρόμο της ανακύκλωσης.

Βάσει του Π.Δ 116/2004 περί διαχείρισης των ΟΤΚΖ (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής), ένα όχημα που σταθμεύει σε δημόσιο δρόμο χωρίς αριθμό κυκλοφορίας μπορεί να θεωρηθεί εγκαταλειμμένο, κάτω από προϋποθέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του συγκεκριμένου Π.Δ, προβλέπονται τα εξής:

1) Η αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή της κοινότητας εντοπίζει τα εγκαταλειμμένα οχήματα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, που το χαρακτηρίζει "εγκαταλειμμένο". Μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου, η ως άνω αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει τις Υπηρεσίες Ασφάλειας για διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου, εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, περιέρχεται στην κατοχή του οικείου δήμου ή κοινότητας.

2) Σε περίπτωση που τα εγκαταλειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, οι κατά τόπους αρμόδιοι ΟΤΑ υποχρεούνται, πέραν των αναφερομένων στην προηγούμενη παράγραφο, να αναζητήσουν επιπλέον, εντός 15 ημερών από την επικόλληση του ειδικού σήματος (αυτοκόλλητου), μέσω του Αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών, τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών και να τους ενημερώσουν.

3) Τα οχήματα που συλλέγονται παραμένουν στο σημείο συλλογής για 10 ημέρες από την ημέρα περισυλλογής του. Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβάλει τη δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση, όπως προβλέπεται για τα ΟΤΚΖ.

4) Αν εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου οχήματος εντός των ανωτέρω προθεσμιών και συγκατατίθεται για την παράδοση του οχήματος για περαιτέρω επεξεργασία, εκδίδεται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Πιστοποιητικό Καταστροφής, το οποίο είναι απαραίτητο για την οριστική διαγραφή του οχήματος. Εάν επιθυμεί να κρατήσει το όχημα χωρίς να το κινεί για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, τότε υποχρεούται να το αποθηκεύσει σε ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου, μετά από έγγραφη συγκατάθεση του τελευταίου.

5) Εφ’ όσον ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου οχήματος δεν εντοπιστεί εντός των ανωτέρω προθεσμιών, το Πιστοποιητικό Καταστροφής παραδίδεται στον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Εάν το όχημα δε φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, τότε αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Καταστροφής ο αριθμός πλαισίου.

Όπως προκύπτει, το αυτοκίνητο του οποίου καταθέσατε τις πινακίδες θα πρέπει να παραμείνει σε κλειστό χώρο στην πράξη και όχι στα χαρτιά, γιατί σε άλλη περίπτωση ενδέχεται να απομακρυνθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

1. Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
2. Πινακίδες
3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
6. Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία ανήκει και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δε θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

http://www.olympio-bima.gr/