Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Στον “αέρα” ο διαγωνισμός, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για χιλιάδες κράνη στο στρατό


Στον “αέρα” ο διαγωνισμός, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για χιλιάδες κράνη στο στρατό

Πολλές συζητήσεις γίνονται στο Πεντάγωνο, στην ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους από ενδιαφερόμενους και μη, για διαγωνισμό πολλών
εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την προμήθεια χιλιάδων κρανών για το στρατό μας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kentrinews.gr, από το 2004 το ΓΕΣ είχε ζητήσει από την ΕΑΣ την προμήθεια σύγχρονων κρανών. Ο σχεδιασμός προέβλεπε την προμήθεια από την ΕΑΣ του αντιβαλλιστικού κελύφους από προμηθευτή με ανοιχτό Διαγωνισμό, και ακολούθως η ΕΑΣ θα κατασκεύαζε την ανάρτηση του κράνους (εγχώρια προστιθέμενη αξία), και θα τα παρέδιδε στο ΓΕΣ. Η διαδικασία αυτή απέβη άκαρπη.

Την 21/11/2011 η ΕΑΣ, προκήρυξε εκ νέου Διαγωνισμό, αυτή την φορά «Κλειστό, επισπευσμένης διαδικασίας» για προμήθεια 72.415 κρανών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, προβλεπόταν η υποβολή αίτησης συμμετοχής από ενδιαφερόμενες εταιρείες σε Α’ Φάση, και κατόπιν προεπιλογής θα διεξαγόταν Β’ φάση κατά την οποία οι προεπιλεγείσες εταιρείες θα υπέβαλλαν πλήρη οικονομοτεχνική προσφορά στην ΕΑΣ.

Δεδομένου ότι οι σχετικές εταιρείες έλαβαν γνώση του Διαγωνισμού τέλος Νοεμβρίου, η προθεσμία υποβολής μέχρι 12 Δεκεμβρίου, είναι ασυνήθιστα μικρή, και δεν υπήρξε χρόνος για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο χαρακτηρισμός της προμήθειας ως «κατεπείγουσας» είναι πλασματικός, ουδόλως στοιχειοθετείται για το είδος της συγκεκριμένης προμήθειας, και εξυπηρετεί συγκεκριμένο σχεδιασμό. Επειδή για να δοθεί αυτός ο χαρακτηρισμός σε μια προμήθεια πρέπει να υποβληθεί αιτιολογημένη απόφαση του φορέα, έχει ενδιαφέρον να δούμε αυτήν την αιτιολόγηση.

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην διαδικασία ζητάνε ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και επαναπροκηρυχθεί ως κανονικός Ανοικτός Διαγωνισμός μετά τις εκλογές.


http://www.kentrinews.gr/