Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση ΦΠΑ κατά 3% για αγορές με πιστωτική κάρτα εξετάζει το υπ. Οικονομικών

Μείωση ΦΠΑ κατά 3% για αγορές με πιστωτική κάρτα εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Ο φόρος θα παρακρατείται από τις τράπεζες και θα εισπράττεται απ' ευθείας από το κράτος Ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 3% για όσες αγορές γίνονται με πιστωτικές κάρτες φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο εξετάζεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ώστε το δημόσιο να εισπράττει άμεσα το
φόρο και να μην περιμένει από τις επιχειρήσεις να τον αποδώσουν, καθώς με τις αγορές με πιστωτική κάρτα, ο φόρος θα παρακρατείται άμεσα από τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν μόνο το ποσό της συναλλαγής. Το ίδιο θα ισχύει και για αγορές που θα πραγματοποιούνται με τραπεζική επιταγή.

Το σχέδιο αυτό, φέρεται να έχει την έγκριση της τρόικας και τη συμβολή της επιτροπής Ράιχενμπαχ σε ό,τι αφορά τις τεχνικές πτυχές του.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της Ελλάδας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.
Άλλωστε, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ που έχουν γίνει κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο έχουν μειωθεί μέσα στο 2011 περισσότερο από 7% σε σχέση με πριν από την κρίση.

http://www.eklogika.gr/news/7237