Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup


Ο Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Αναμένεται να πάρει σειρά δεσμεύσεων ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου
Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
Σκοπός του κ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση των υπουργών
Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, θα είναι να παράσχει διαβεβαιώσεις, αλλά και πολιτικές εγγυήσεις ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, η Ελλάδα θα κάνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όλες εκείνες τις ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες ώστε να εφαρμόσει τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα είναι τα θέματα της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, στις οποίες αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις ώστε να εφαρμόσουν άμεσα διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Εικάζεται επίσης, ότι από την Ελλάδα θα ζητηθούν πρόσθετες διασφαλίσεις για τη συμμετοχή των κρατών της ευρωζώνης στο νέο πρόγραμμα. Μεταξύ των διασφαλίσεων αυτών, ενδέχεται να είναι και η αυξημένη πολιτική δέσμευση των ελληνικών κομμάτων, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως το νέο πρόγραμμα ίσως πάει στη Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει επίσης ότι έχει ήδη υπάρξει προεργασία για την ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον Προϋπολογισμό 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Επίσης, θα ενημερώσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξεκινήσουν όσο γίνεται πιο σύντομα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, αλλά και την διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και το ελληνικό αίτημα για εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και τη διεξαγωγή των προγραμματιζόμενων εκλογών.


http://www.eklogika.gr/news/6696