Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η Μέρκελ “μπλοκάρει” τις πρόωρες εκλογές

07.11.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακόμη μορφοποιηθεί, το όνομα του νέου πρωθυπουργού, πιθανότατα του Λουκά Παπαδήμου, δεν έχει
ανακοινωθεί επίσημα, η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο σπεύδει και πάλι να προκαταλάβει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δυο κομμάτων, και της πρώιμης δέσμευσης για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να τηρηθούν από τη νέα κυβέρνηση, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «εγκωμίασε το θάρρος και τη δύναμη των πεποιθήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας ότι εκτιμά πολύ αυτό που έγινε».

Η… ταμπακιέρα ωστόσο που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ζάιμπερτ, αφορά στον χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, που τα δυο κόμματα εξουσίας προσδιορίζουν για τις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, «οι νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το έργο της νέας κυβέρνησης, που είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επετεύχθησαν στις Βρυξέλλες, στις 26 και 27 Οκτωβρίου».

Δηλαδή, το… πότε θα έχει επιτευχθεί αυτή η «πλήρης εφαρμογή», είναι κάτι που επαφίεται στην κρίση του Βερολίνου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ζάιμπερτ. Μια ακόμη ένδειξη της αλλαγής τακτικής από την πλευρά των Βρυξελλών, στην κατεύθυνση των «υποχρεωτικών υποδείξεων» προς τα ελληνικά κόμματα. Στον δρόμο που χάραξε ο Όλι Ρεν.


http://www.statesmen.gr/