Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κορυφώνονται οι επικοινωνίες για νέο πρωθυπουργό & υπουργούς - Οι υποψήφιοι


Κορυφώνονται οι επικοινωνίες για νέο πρωθυπουργό & υπουργούς – Οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι και υπουργοί. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Γ. Παπανδρέου

Στην τελική ευθεία είναι πλέον η ανακοίνωση της συμφωνίας για την επιλογή του προσώπου του νέου πρωθυπουργού και το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες του
πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά, ενώ ο κ. Παπανδρέου, ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο. Στόχος - χωρίς επισήμως να έχει ανακοινωθεί - είναι η νέα κυβέρνηση να έχει ορκιστεί μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Επίσης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη καθώς οι δύο πρώτοι δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο τρίτος δεν έχει σταθεί «απέναντι» αλλά δήλωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του κόμματος αναλόγως με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.
Ο επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού παραμένει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έφθασε στην Αθήνα από τις ΗΠΑ και είναι πλέον βέβαιο ότι «βολιδοσκοπήθηκε» να αναλάβει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, καθώς ήδη πηγές του διαρρέουν τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να αποδεχθεί.
Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον φέρονταν να έχουν αντιρρήσεις στο πρόσωπό του κ. Παπαδήμου, καθώς όπως έλεγαν, είχε αντιταχθεί στο λύση του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα κορυφαίος πρώην στέλεχος του τραπεζικού συστήματος και της «τρόϊκας», με το οποίο χωρίς εκπλήξεις μπορούν να συνομιλήσουν για όλες τις εκκρεμότητες. Πάντως, επειδή και στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες προσέγγισης του κ. Παπαδήμου για θέσεις ευθύνης, ο ίδιος φέρεται να είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί εν λευκώ θέση και έθετε συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι αφορούν κυρίως στο βαθμό ελευθερίας των κινήσεών του. Έτσι επέλεξε τη θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, η οποία δεν του δημιουργεί δεσμεύσεις.
Σε περίπτωση που αρνηθεί ή δεν επιλεγεί το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, ακούστηκε το όνομα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή , εκλεγέντος για τρίτη φορά στη θέση αυτή και με θητεία που λήγει του 2014, Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Παραμένει βέβαιο ότι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκρίνεται ως αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών από μέρους του Eurogroup, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση της συμφωνίας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα αποδεχθεί καθώς είναι βέβαιο ότι θα μετρήσει και τις επιπτώσεις στο πολιτικό του μέλλον για τις επικείμενες εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου.
Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων το όνομα του πρώην επιτυχημένου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα, καθώς ενώ έχει την καταξίωση του ευρωπαϊκού στελέχους, έχει διατελέσει στο παρελθόν και πολιτικό στέλεχος (υπουργός) και είναι σήμερα αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Παρ΄ ότι από τις υπάρχουσες πληροφορίες η ΝΔ επιμένει ότι δεν θέλει να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία που αλλάζουν σε κάθε υπηρεσιακή κυβέρνηση (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας- κυβερνητικού εκπροσώπου), η Κομισιόν φέρεται να πιέζει έντονα για πολιτικά πρόσωπα και από τα δύο κόμματα σε θέσεις –κλειδιά της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να έχει μεγαλύτερες εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις της θα υλοποιηθούν.
Έτσι, είναι πιθανόν η ΝΔ να συμμετάσχει με πολιτικά της στελέχη, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.
Στις αποφάσεις των δύο ηγετών της «συγκυβέρνησης» βαραίνει το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει «περισσότερη σαφήνεια» στις νέες κυβερνητικές επιλογές και είναι πολύ πιθανόν να ζητήσει και γραπτώς τις δεσμεύσεις αυτές για τη νέα δανειακή σύμβαση, για τον προϋπολογισμό του 2012, καθώς και τις διαπραγματεύσεις με ιδιώτες επενδυτές.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανό θεωρείται να παραμείνει στην κυβέρνηση η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά ενδεχομένως όχι στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, στη θέση του αναμένεται να παραμείνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

http://www.eklogika.gr/news/6705