Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η προκαταβολή του τσεκ ως Τετάρτη εκτός απροόπτου

ImageΝα πληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπογράφτηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρξουν αλλαγές στην πλατεία Βάθη. Από την πλευρά της, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το
απαιτούμενο ποσό των 1,1 δις ευρώ και ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών, εκτός απροόπτου ως την Τετάρτη.
Ωστόσο, τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για καθυστέρηση της πληρωμής της προκαταβολής στους αγρότες, δεδομένου ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η ATEbank δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να βρει ολόκληρο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά, ενώ παράλληλα είχαν κλείσει και οι «κάνουλες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ρεπορτάζ για την καθυστέρηση περιέγραφε η εφημερίδα Agrenda ως εξής:
Πώς φτάσαμε, όμως, στο σημείο να μην θεωρείται ούτε σίγουρη η έγκαιρη πληρωμή του τσεκ; Σίγουρα τα χρήματα δεν χάνονται, αλλά η σύμβαση του Δημοσίου με την ΑΤΕ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν να πληρώσει πρώτα η τράπεζα τα χρήματα και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 50 ημερών περίπου να δοθούν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ πρέπει να δανειστεί 1,1 δισ. ευρώ για 50 ημέρες, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.
Στο ξεκίνημα των ραγδαίων εξελίξεων και λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού για το… μοιραίο δημοψήφισμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό: «Εμείς είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα παίρνανε οι αγρότες τα χρήματα. Ήμασταν έτοιμοι σαν υπουργείο, φτιάξαμε το αρχείο των επιδοτήσεων, το στείλαμε στην Αγροτική Τράπεζα. Το πρόβλημα είναι μέσα σε αυτόν το «ρημαδομηχανισμό» στήριξης, μεταβατικά στάδια, υπουργείο Οικονομικών, επιτόκια κ.λπ.
Αργήσανε λίγο να μαζευτούν τα χρήματα. Μαζεύονται αυτές τις μέρες από την Αγροτική Τράπεζα, μας υποσχεθήκανε ότι μέχρι την Παρασκευή, μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη βδομάδα, οπωσδήποτε μέσα στην άλλη βδομάδα, και ελπίζω πριν τις 10 Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματά τους οι άνθρωποι. Και μιλάμε για 1.100.000.000 ευρώ, που θα πάει απευθείας στα βιβλιάρια των αγροτών και άλλα τόσα χρήματα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σε αυτό πιστεύω ότι θα είμαστε συνεπείς και αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για τους ανθρώπους αυτούς, που όπως όλοι οι Έλληνες περνάνε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Όλα αυτά, όμως, πριν τις διαδοχικές ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και την κατάληξη της χώρας στο κατώφλι των εκλογών.

http://www.agronews.gr/content/view/72624/200/lang,el/