Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σε ιδιώτη τα «3-5 Πηγάδια»

DSCF5602Με το θέμα της δημοτικής επιχείρησης Τ.Α.Β.  Α.Ε. (Τουριστική Ανάπτυξη Βερμίου Α.Ε.) να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του σώματος και του πολυάριθμου κοινού, συνεδρίασε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας. Το σώμα ενημερώθηκε για τις
δρομολογούμενες από την δημοτική αρχή και την διοίκηση της επιχείρησης εξελίξεις, με άμεση την εκμίσθωση σε ιδιώτη των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου «3-5 Πηγάδια», από την φετινή χρονιά και για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσω διαγωνισμού.

Ταυτόχρονα θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση σε ιδιώτη της εκμετάλλευσης και άλλων εκτάσεων (Ντορτνόπολη, «μπαλκόνι»), πέραν των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, με στόχο τη συνολική αξιοποίηση του βουνού σύμφωνα με τη μελέτη της Ecosign. Στις κινήσεις αυτές προχωρά η δημοτική αρχή υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την περαιτέρω επιβίωση της δημοτικής επιχείρησης με τη σημερινή της μορφή. Την τελική απόφαση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τ.Α.Β. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση συστάθηκε πριν από 2 χρόνια (1989) και το 2010 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία (βάσει του σχετικού νόμου).
pigadia2Εγκρίθηκε, επίσης, η παραχώρηση από τον Δήμο Νάουσας στην δημοτική Α.Ε. της χρήσης έκτασης 2.860 στρεμμάτων στην περιοχή του χιονοδρομικού, κατά πλειοψηφία για 3 σχεδόν χρόνια (έως το αργότερο τον Αύγουστο του 2014 και υπό την αίρεση να λήξει η σύμβαση εφόσον καρποφορήσει ο διεθνής διαγωνισμός), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες του πρώτου διαγωνισμού για τη βραχύχρονη μίσθωση. Επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας που ψηφίστηκε και από την παράταξη Γώγου που έθεσε όρο να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι, ενώ μειοψήφησε η πρόταση της παράταξης Ιωσηφίδου (παραχώρηση για ένα έτος, ώστε να επισπευσθεί ο διεθνής διαγωνισμός) και η παράταξη της ΛΑΣ καταψήφισε.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο τέως δήμαρχος Νάουσας κ. Δημήτρης Βλάχος ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του επί του θέματος. Ενδιαφέρον υπήρξε και στα προ ημερησίας θέματα, ενώ παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε και η Α΄ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου.
karampatzos_largeΚαραμπατζός: «Θα πάμε με νομιμότητα και στις δύο φάσεις»
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Τάσος Καραμπατζός τόνισε ότι έχει καταστεί δύσκολη η διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των διοικήσεων και του προσωπικού, σημειώνοντας τη μεγάλη συμβολή του χιονοδρομικού κέντρου στην τοπική οικονομία. Είπε ότι η λειτουργία του στοιχίζει πάρα πολύ στο Δήμο, επισημαίνοντας τον πολύ σκληρό ανταγωνισμό με άλλα χιονοδρομικά, ελληνικά και ξένα (κυρίως του βουλγάρικου Bansco). «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην… Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει ξανά το χιονοδρομικό η ΤΑΒ, αν δεν έχει αποτέλεσμα ο διαγωνισμός… Η πορεία είναι δύσκολη και προδιαγεγραμμένη. Πρέπει να συνεργαστούμε με ιδιώτες, αλλιώς θα το κλείσουμε το μαγαζί», είπε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος προχωρά το θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων (μέσα από τη ρύθμιση του νέου νόμου για τα χιονοδρομικά), ώστε να παραχωρηθεί «καθαρό τοπίο» στον ιδιώτη στην επόμενη φάση (του διεθνούς διαγωνισμού). Απαντώντας στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να προηγηθεί ο «μικρός» διαγωνισμός, εξήγησε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες αναγκαίες διαδικασίες (νομιμοποιήσεις, αλλαγή χρήσης) πριν τον διεθνή διαγωνισμό ο οποίος, όπως είπε, «παραμένει ο στόχος της δημοτικής αρχής», αλλά δεν πρέπει να γίνει βεβιασμένα καθώς θα αφορά 25 χρόνια. «Θα πάμε με νομιμότητα και στις δύο φάσεις», διαβεβαίωσε. Σε άλλη στιγμή ο Δήμαρχος μίλησε σε δραματικούς τόνους: «Μπορούμε να την κρατήσουμε; Θα πάμε φυλακή όλοι! Τα πράγματα μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να δούμε την πραγματικότητα».
Μειοψηφία: Καθυστερήσατε 
Καθυστέρηση στην εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο «χρέωσε» στη δημοτική αρχή η μειοψηφία, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι ο Δήμος προωθεί εδώ και 8 χρόνια (από το 2003) την αξιοποίηση του βουνού από ιδιώτες επενδυτές. Για καθυστέρηση μίλησε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ίλια Ιωσηφίδου. «Τώρα, αντί να θεραπεύσουμε, μας φέρνετε να κάνουμε την νεκροψία. Μας το φέρνετε προ τετελεσμένου, είναι πολύ αργά», είπε. Επεσήμανε ότι τα στοιχεία από τη λειτουργία του χιονοδρομικού και της Τ.Α.Β. δείχνουν ότι ο τζίρος δεν έχει αυξηθεί επί 8 χρόνια, κάνοντας λόγο για «κατρακύλα» και υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει έλλειμμα σε διοικητικό (δεν υπάρχει διευθυντής, είπε) και διαχειριστικό επίπεδο. Μίλησε για «αδιαφάνεια», αναφερόμενη στον όροφο που έγινε χωρίς διαγωνισμό (παράνομο και αυθαίρετο χαρακτήρισε το κτίσμα) και «αναποτελεσματικότητα», σημειώνοντας ότι ο Δήμος δεν αξιοποίησε το 1/5 του δάσους που απέκτησε. Διαφώνησε με την βραχύχρονη μίσθωση του χιονοδρομικού, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί (απαξίωση υποδομών), αλλά τάχθηκε υπέρ της μακρόχρονης μίσθωσης, προτείνοντας να ξεκινήσει άμεσα και να επισπευσθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού. «Συναινούμε στην αξιοποίηση τάχιστα αυτού του πλούτου, αλλά να δράσουμε οργανωμένα, με αποφασιστικότητα, με ταχύτητα και τόλμη», είπε χαρακτηριστικά. Για καθυστέρηση έκανε λόγο και ο κ. Βασίλης Γώγος υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής «δεν είναι προϊόν πολιτικής βούλησης» διότι δεν την έφερε από την αρχή της θητεία της, αλλά αναγκάστηκε «υπό το βάρος της ανεπιτυχούς διαχείρισής σας». Τάχθηκε υπέρ διαφανούς διαγωνισμού, με μέριμνα για τους εργαζόμενους, ενώ εξέφρασε και προβληματισμό για το τι θα γίνει με την ημιτελή αυθαίρετη κατασκευή (προσθήκη ορόφου) στο ξενοδοχείο του χιονοδρομικού. Ο επικεφαλής της ΛΑΣ κ. Γιώργος Καρτσιούνης εξέφρασε την διαφωνία της παράταξής του με την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ενώ ο κ. Αγ. Λακηνάνος σημείωσε ότι ο Δήμαρχος δεν έκανε καμία αναφορά στην εισήγησή του για την τύχη των 5 εργαζομένων της Τ.Α.Β. και έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη πορεία», που ξεκίνησε από την μετατροπή της επιχείρησης σε Α.Ε. και για «πολιτικές ευθύνες». Ο κ. Αχ. Υφαντίδης τάχθηκε υπέρ της άμεσης διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού, λέγοντας ότι «οι μεσοβέζικες λύσεις δεν αποτελούν λύση».
DSCF5603-1Βλάχος: Απαράδεκτος εκβιασμός 
Για «απαράδεκτο εκβιασμό» έκανε λόγο ο τ. δήμαρχος κ. Δ. Βλάχος. Σημείωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χιονοδρομικό δεν είναι άσχετα με την διαχείριση και υποστήριξε ότι πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα για να εντοπιστούν οι αιτίες των προβλημάτων και να εξεταστούν τρόποι παρέμβασης. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε ενέργειες για να προσελκύσει επιπλέον κόσμο στο χιονοδρομικό, αξιοποιώντας το μονοπάτι Ε4, τα δύο καταφύγια και διαφημιστικά πακέτα, αλλά και ότι απαξίωσε το σύστημα τεχνητής χιόνωσης και δαπάνησε πολλά χρήματα σε μελέτες. Υποστήριξε ότι το χιονοδρομικό μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, εφόσον αξιοποιηθούν όλες οι παραπάνω παράμετροι και το έμπειρο προσωπικό και εντοπιστούν οι αιτίες που δεν πάει καλά και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές φθορές στο τέλος της 3ετίας, διαφώνησε με την βραχυπρόθεσμη μίσθωση και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού με την υπάρχουσα μελέτη, αφού προηγηθεί η προσπάθεια να λειτουργήσει σωστά.
Την άποψη ότι οι δύο δημοτικές επιχειρήσεις μπορούν να μείνουν στο Δήμο και να είναι κερδοφόρες διατύπωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Αθ. Τσίτσης, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιώτες δεν θα αφήσουν χρήματα στην τοπική αγορά. Και προειδοποίησε ότι το Εργατικό Κέντρο θα οργανώσει τη δράση του στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργαζομένων. Την ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον εξέφρασαν οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων μέσω επιστολής τους, αλλά και άμεσα από τον εκπρόσωπο του σωματείου τους κ. Αιμονιώτη.
Ενδιαφέρον για βραχυχρόνια μίσθωση
Τον κίνδυνο να κλείσει η Τ.Α.Β., με τρεις αρνητικούς ισολογισμούς (όπως προβλέπει ο νόμος για τις Α.Ε.) επεσήμανε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Αντώνης Μπορδάνος. Είπε ότι ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο της Τ.Α.Β. δεν έχει αποφασίσει, αλλά επικρατεί η άποψη για διεθνή διαγωνισμό από τον Δήμο και «μικρό» από την επιχείρηση που, αν δεν ευοδωθεί, θα εξεταστούν άλλες λύσεις.
Κάλεσε, μάλιστα, εκπροσώπους των παρατάξεων που δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις όπου θα συζητηθεί το θέμα. Παραδέχθηκε το δίκαιο των εργαζομένων αλλά και την καθυστέρηση δικαιολογώντας ότι έπρεπε να προηγηθούν οι νομιμοποιήσεις των κτισμάτων. Για το θέμα του διευθυντή του χιονοδρομικού είπε «έχουμε τον καλύτερο» αναφερόμενος στον κ. Ταμπούρη. Στην παρατήρηση του κ. Γώγου να εξεταστούν από ορκωτούς λογιστές τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, είπε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί.
Για «τελείως λογιστική αντίληψη» κατηγόρησε την κ. Ιωσηφίδου ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κ. Χρήστος Παππάς τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εξεταστεί ο τρόπος που λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα (τα περισσότερα εκμισθώνονται σε ιδιώτες), αλλά και ο μεγάλος ανταγωνισμός με τα χιονοδρομικά της χώρας και του εξωτερικού, ενώ επεσήμανε και την αλματώδη εξέλιξη του Bansco. Εξήγησε γιατί η δημοτική αρχή κατέληξε στη συγκεκριμένη λύση, λέγοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει ωριμότητα σε βαθμό που να επιτρέπει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού και πρέπει να προηγηθούν κάποιες διαδικασίες, ενώ για τον άμεσο «μικρό» διαγωνισμό ενημέρωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Τόνισε ότι απαιτείται δυναμική προβολή, που ένας ιδιώτης μπορεί να κάνει καλύτερα, ενώ η ΤΑΒ δεν μπορεί με την τραπεζική δέσμευση που έχει.
DSCF5604Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας καταγράφεται στο Επιχειρησιακού Πρόγραμμά του, την πρώτη φάση του οποίου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι παρατάξεις Γώγου και Καρτσιούνη, ενώ η παράταξη Ιωσηφίδου ζήτησε να περιληφθούν οι παρατηρήσεις της στη δεύτερη φάση που θα έρθει στο σώμα στις 28 Νοεμβρίου).
Την παρουσίαση των βασικών σημείων έκανε, με τη βοήθεια βιντεοπροβολέα, ο Δήμαρχος σημειώνοντας ότι, στη συγκεκριμένη φάση, δεν αναφέρονται έργα. «Θεμέλιο του νέου δήμου μας είναι η κοινωνική συνοχή, την οποία θα πρέπει να διασφαλίσουμε πάνω απ’ όλα», τόνισε και πρόσθεσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Παρουσίασε τους 4 άξονες προτεραιότητας, τα δυνατά σημεία που διαθέτει ο Δήμος, τις αδυναμίες του, τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει.  
Στην τοποθέτησή της η κ. Ιωσηφίδου επεσήμανε ότι έπρεπε να προηγηθεί ένας απολογισμός, μία αντικειμενική αποτίμηση των στόχων και των αποτελεσμάτων του προηγούμενου προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν λάθη και οι αδυναμίες. Και τόνισε ότι απαιτείται μια πιο ρεαλιστική και πιο «σημερινή» αναμόρφωση του προγράμματος. Για «ανούσια επανάληψη προτάσεων και θέσεων» έκανε λόγο ο κ. Γώγος. «Αυτό δεν είναι επιχειρησιακό πρόγραμμα, είναι συρραφή παλιών προτάσεών σας που δεν μελετούνται σωστά και δεν υλοποιούνται», είπε και παρέπεμψε στις αναπτυξιακές προτάσεις του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού του. «Ο Καλλικρατικός Δήμος έχει σκοπό να εξυπηρετηθεί ο ιδιωτικός τομέας - με επιβάρυνση των δημοτών - και όχι οι δημότες», είπε ο κ. Καρτσιούνης. Την έλλειψη χρονοδιαγράμματος επεσήμανε ο κ. Υφαντίδης και μίλησε για την αναγκαιότητα αναζήτησης της ταυτότητας της πόλης («city branding») με στόχο την ανάπτυξή της με βάση αυτήν. «Πρέπει να δούμε και να μάθουμε το πώς μας βλέπουν οι άλλοι», είπε προτείνοντας τη συμμετοχή του Δήμου σ’ ένα συνέδριο που θα γίνει στο Βόλο για το θέμα και τονίζοντας την αναγκαιότητα ιεράρχησης των στόχων, με πρόταξη τους εύκολα υλοποιήσιμους για τα επόμενα χρόνια (λόγω της έλλειψης χρημάτων). Για «γενικόλογα σχέδια» χωρίς να καταγράφονται πηγές χρηματοδότησης μίλησε ο κ. Λακηνάνος επισημαίνοντας τον κίνδυνο άμεσης απώλειας της δημοτικής περιουσίας. Ο κ. Βασίλης Τζώρτζης είπε ότι η συζήτηση γίνεται έτσι ώστε να καταγραφούν οι απόψεις και οι θέσεις όλων με σκοπό να ενσωματωθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής έχει δύο κατευθύνσεις: την διεκδίκηση κάθε χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα) με στόχο να καταστεί ο Δήμος αυτάρκης.
Αποδοχή 3,4 εκ. ευρώ για το έργο στην παλιά Βέτλανς
Το σώμα αποφάσισε την αποδοχή ποσού 3.390.000 ευρώ (χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) για το έργο που υλοποιεί ο Δήμος στην πρώην βιομηχανία «Βέτλανς» όπου θα δημιουργηθεί Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς. 
Προ ημερησίας θέματα
Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα ο Δήμαρχος τόνισε, με αφορμή ερώτηση του κ. Λακηνάνου, ότι ο Δήμος ενημέρωσε τους επαγγελματίες ότι εκπνέει την Παρασκευή η τελευταία προθεσμία (έληγε κανονικά στις 31-10) για να συμμορφωθούν με την απόφαση για τη μορφή των στεγάστρων σε καφε-εστιατόρια. «Τέλος η περίοδος χάριτος! Πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο νόμος», είπε και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν έλεγχοι από την Πολεοδομία και επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση, όπως και με την τήρηση των απαγορεύσεων για το κάπνισμα. Ο κ. Καρτσιούνης πρότεινε να παρέμβει ο Δήμος στη ΔΕΗ υπέρ των δημοτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Απαντώντας στο ερώτημά του αν ο Δήμος προτίθεται να στηρίξει το αίτημα να μην πληρώσουν οι πολίτες τα «χαράτσια» της ΔΕH, ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί στη σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων την Παρασκευή, ενώ για το νερό είπε ότι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΝ αν σταματήσει να πληρώνει ο πολίτης. Ενημέρωση για έργα στην περιοχή του πρώην Δήμου Ειρηνούπολης έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βασιλείου τονίζοντας ιδιαίτερα το σοβαρό πρόβλημα στο Άνω Ζερβοχώρι, όπου μετά από παρέμβαση της Διεύθυνσης Υγιεινής, ο Δήμος έκλεισε παράνομες αποχετεύσεις που είχαν συνδεθεί με το δίκτυο ομβρίων. Ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βαδόλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ανακύκλωση, ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαχείριση μεγαλύτερης ποσότητας, αλλά με την απόκτηση ενός κοντέινερ συμπίεσης και ενός τράκτορα, ο Δήμος θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερα φορτία και, επομένως, να προβάλει το θέμα για να αυξηθεί ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6877:---l3-5-r&catid=1:imathia&Itemid=59