Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Tο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες - Eυθύνη στο μηχανικό, άδειες στο …ιντερνετ

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και του ΛΑΟΣ, εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών και οδηγείται για ψήφιση στην Ολομέλεια . Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων καταργεί τις
Πολεοδομίες με την υπάρχουσα μορφή καθώς οι άδειες δόμησης, περνούν στις υπηρεσίες δόμησης των δήμων. Επίσης, την ευθύνη όχι μόνο για τη σύνταξη των μελετών αλλά και για την εκτέλεση του οικοδομικού έργου, την έχουν οι μηχανικοί, ενώ προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που η μελέτη του δεν εκπονήθηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, ή για τον επιβλέποντα μηχανικό, στην περίπτωση που οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν. Οι άδειες δόμησης θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
Για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης θεσπίζεται προθεσμία 5 ημερών από την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών διότι ο έλεγχος ακολουθεί της έκδοσης άδειας, ενώ θεσπίζεται η διαδικασία συμπλήρωσης ή διόρθωσης ελλείψεων και λαθών που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, μέσα σε χρόνο δύο μηνών.
Συναίνεση στη Βουλή
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης υποστήριξε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη νομιμότητα, περιορίζει δραστικά την αυθαίρετη δόμηση, τιθασεύει την συνδιαλλαγή μέσω των Πολεοδομικών γραφείων και εξασφαλίζει την διαφάνεια του ελέγχου των κατασκευών. Το νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, προσέθεσε, δίνοντας έμφαση στην απλούστευση των διαδικασιών και στη μετακύληση της ευθύνης για τη σωστή μελέτη και εκτέλεση του έργου, στον μελετητή μηχανικό
Επίσης, διαχωρίζεται πλήρως η έγκριση δόμησης από το ελεγκτικό έργο με τη δημιουργία του Σώματος των Ελεγκτών Δόμησης, καθιερώνονται αυστηρές ποινές για τους μηχανικούς που παρανομούν, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή των σχεδίων και των δικαιολογητικών, θεσπίζονται νέα γνωμοδοτικά όργανα αρχιτεκτονικής και πολεοδομικών θεμάτων, η έγκριση δόμησης και η άδεια καθορίζονται πλέον σε δύο στάδια.
Ο κ. Σηφουνάκης, ενημέρωσε την επιτροπή ότι προσθέτει στο νομοσχέδιο και τη διάταξη για τη σύσταση Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, με την οποία το υπουργείο προσδοκά να αναβαθμίσει, εξειδικεύσει και εμβαθύνει την έρευνα και το έργο του στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων, κατασκευών και συνόλων.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της συναλλαγής παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για τον τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Λέγκας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αλλαγή προς το θετικότερο, αμφισβήτησε, όμως, ορισμένες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, κυρίως σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών στους πολίτες σχετικά με τους χρόνους έκδοσης αδειών και κατέθεσε τις νομοτεχνικές προτάσεις του κόμματός του.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης δήλωσε ότι το καταψηφίζει διότι αφήνει στην αγορά την ρύθμιση των πολεοδομικών θεμάτων, η οποία και ευθύνεται για τη διαφθορά. Όπως είπε, ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, δεν προστατεύεται το περιβάλλον, περιορίζονται οι καταγγελίες με τη θεσμοθέτηση των παραβόλων και ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών ελέγχου.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτήρισε σημαντικές τις αλλαγές, δήλωσε ότι το κόμμα του θα το ψηφίσει επί της αρχής, επιφυλασσόμενος, όμως, για ορισμένα από τα άρθρα του για τα οποία θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα διότι - μεταξύ άλλων - ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος της οικοδομικής δραστηριότητας, καταργείται ο δημόσιος σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα και βρίθει φωτογραφικών αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων προς όφελος λατομείων.

http://www.eklogika.gr/news/6281