Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ζωή σε τέσσερις ανθρώπους χάρισε 44χρονη

Συντονισμένη επιχείρηση μεταμοσχεύσεων από το 401


Δώρα «ζωής» σε τέσσερις ανθρώπους χάρισε 44χρονη που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία την περασμένη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η δωρεά των οργάνων
πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Η διαδικασία άρχισε το μεσημέρι της 4ης Οκτωβρίου. Το περιστατικό συντονίστηκε από τον διευθυντή και συντονιστή μεταμοσχεύσεων του 401, κ. Γ. Λιάπη, ο οποίος και πρότεινε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων στον σύζυγο της εκλιπούσας, σε συνεργασία με τον ιατρό κ. Χρ. Τσακαλάκη.

Λόγω της κλινικής κατάστασης της δότριας (πνευμονία), οι πνεύμονες απορρίφθηκαν. Η καρδιά προσφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), αλλά λόγω έλλειψης συμβατού λήπτη απορρίφθηκε. Εγινε, όμως, αποδεκτή από την Italian Gate to Europe. Ετσι, η ομάδα λήψης της Μπολόνια της γειτονικής χώρας έλαβε την καρδιά, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης το ήπαρ και ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό τους νεφρούς.

Σημαντική ήταν η συμβολή σε όλη τη διαδικασία του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας για την έγκαιρη επιστροφή της ομάδας του Ιπποκρατείου, μαζί με το ηπατικό μόσχευμα πίσω στη Θεσσαλονίκη, ξημερώματα της Τετάρτης, οπότε και έγινε η μία εκ των τεσσάρων μεταμοσχεύσεων.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=150515