Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Απώλειες για τους παλιούς δικαιούχους με τη νέα ΚΑΠ


Image
Πιο ξεκάθαρες και σταθερές διαδικασίες ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας, μέχρι το 2020, προβλέπουν οι νομοθετικές προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ανακοίνωσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο Κοινοτικός Επίτροπος, Ντάτσιαν Τσιόλος και τις παρουσιάζει σε ειδικό οχτασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda. Με βάση τις νέες προτάσεις η χρηματοδότηση
της ΚΑΠ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό παραμένει σταθερή στα 418,4 δισ. ευρώ για την 7ετία, όπως και τα αντίστοιχα ποσά για τις περισσότερες χώρες μέλη.
Αυτό το οποίο αλλάζει είναι η υποχρέωση σταδιακής μετάβασης από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων της προηγούμενης περιόδου σε ένα καθεστώς περιφεριοποίησης των ενισχύσεων.
Η επιλογή του χρονοδιαγράμματος μετάβασης στο νέο καθεστώς ανήκει στο κράτος – μέλος. Αυτό που προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι οι βοσκότοποι, οι οποίοι, εφόσον ενταχθούν στο σύστημα της επιδότησης, «κλέβουν» από τις παραγωγικές γαίες περισσότερο από το 1/3 των ενισχύσεων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη. Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού όσο και στις προσδοκίες των πολιτών. Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες. Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι τα τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας, είναι το μέλλον των μισών και πλέον εδαφών μας», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος.
Η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα προωθεί την καινοτομία, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη, θα καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και θα στηρίζει την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, η αναθεωρημένη ΚΓΠ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα ΚΑΠ διατηρεί τους δύο πυλώνες, αλλά εγκαταλείπει πλέον σταδιακά το ιστορικό μοντέλο και μεταβαίνει στο περιφερειακό. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda με τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

http://www.agronews.gr/content/view/72002/200/lang,el/