Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΒΕ: «Αδύνατη η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών χωρίς...



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 17.10.2011

«Αδύνατη η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών χωρίς διασφάλιση της ομαλότητας στη διακίνηση αγαθών και την αποκατάσταση της ρευστότητας»

Συνεχίζεται η σταθερή ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών και για το διάστημα Ιαν-Ιούλιος
2011, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για την πορεία του εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών των χωρών της ΕΕ-27 και της Ευρωζώνης.

Με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (με πετρελαιοειδή) κατά 39%, στο επτάμηνο Ιαν-Ιούλιος 2011 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, η Ελλάδα έρχεται στην 3η θέση με την μεγαλύτερη αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας στην ΕΕ-27 (μετά την Εσθονία +51% και την Μάλτα +47%), όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος αύξησης των εξαγωγών ανέρχεται σε 14,5% και της Ευρωζώνης σε 13,7%. Στην κατάταξη της εξαγωγικής δραστηριότητας σε αξία, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την 20η θέση στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ και στην 13η θέση από τα 17 κράτη – μέλη της ΟΝΕ. Επισημαίνεται ακόμα ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) για το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε σε 12%. Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι εξαγωγές σήμερα είναι αυξημένες κατά 24,2%, συγκριτικά με το ανώτερο επίπεδο των εξαγωγών του 2007.

Σε επίπεδο ελλείμματος, το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφει σημαντική μείωση κατά 45,5% και ανέρχεται σε €10,9 δις, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών κατά 39% και ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών (για 7ο συνεχή μήνα στο 2011) κατά 20%. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα με το 5ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ-27, ωστόσο, απέχει σημαντικά από την Ιταλία (4ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ-27), όπου το εμπορικό έλλειμμα ανέρχεται σε €20,7 δις και από την Ισπανία (€26,6 δις).

Η ανοδική αυτή τάση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιμονή και στην προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και ειδικά των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Τα αντικίνητρα, όχι μόνο παραμένουν, αλλά διευρύνονται καθημερινά με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα από το δεδομένο πρόβλημα της ρευστότητας και της αδυναμίας αναχρηματοδότησης των κεφαλαίων κίνησης των ελληνικών επιχειρήσεων –εξαγωγικών και μη- από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τα νέα εμπόδια που δημιουργούνται στη δραστηριότητα τους, εξαιτίας των συνεχόμενων κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων σε οργανισμούς νευραλγικής σημασίας, όπως τα τελωνεία, τις εφορίες, τα λιμάνια και τα φορτηγά δημοσίας χρήσης.

Ο ΣΕΒΕ, αναγνωρίζει την ανησυχία του κάθε απασχολούμενου στον ευρύ ή στενό δημόσια τομέα, ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι καμία επαγγελματική συντεχνία ή ομάδα ανθρώπων, δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί προβλήματα στο υπόλοιπο κοινωνικό και επιχειρηματικό σύνολο. Οι εξαγωγές μαζί με τον τουρισμό αυτή τη στιγμή, δείχνουν να είναι η μόνη ελπίδα για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και για την ενίσχυση της απασχόλησης. Αν αυτό δε γίνει σεβαστό και απόλυτα κατανοητό από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και ειδικά από τις συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων που πλήττουν άμεσα τις εξαγωγές, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μειώσουν τη δραστηριότητα τους, με ότι πολλαπλασιαστικές συνέπειες μπορεί αυτό να συνεπάγεται στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας.