Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Καστανογιορτή" χθες από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δ. Δίου-Ολύμπου και ντόπιους παραγωγούς


Με κάστανα και τσίπουρο, που προσφέρθηκαν δωρεάν, καθώς και με καλή παραδοσιακή μουσική, γιορτάστηκε φέτος η 2η γιορτή του κάστανου πραγματοποιείται Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου στον Παλιό Παντελεήμονα δήμου Δίου-Ολύμπου.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Ανατολικού Ολύμπου σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου, την τοπική κοινωνία και ντόπιους παραγωγούς.



Η «καστανογιορτή 2011», όπως ονομάστηκε, έγινε στο πλαίσιο εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα διατροφής. Η γιορτή της Κυριακής αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις έγιναν στην πλατεία του χωριού από τις 11.00 το πρωί έως 6.00 το απόγευμα και με στόχο την ανάδειξη των χρήσεων και των ωφελειών του καρπού.



Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπαιδευτικοί του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου (Κ.Π.Ε. Αν.Ολύμπου) παρουσίασαν και προσέφεραν διακοσμητικές «κατασκευές» από κάστανα.



Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. διένειμαν σε συμμετέχοντες στη γιορτή καθώς και σε επισκέπτες ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «καστανογιορτή 2011», που είχε συνταχθεί και εκτυπωθεί ειδικά για την εκδήλωση και στο οποίο γίνονται χρήσιμες αναφορές για τις καστανιές, ως εξής:

α) Περιγραφή του δένδρου της καστανιάς
β) Θρεπτική αξία του κάστανου
γ) Θεραπευτικές ιδιότητες του κάστανου
δ) Πώς παρασκευάζεται το έγχυμα και το αφέψημα
ε) Ωφέλειες από την καλλιέργεια της καστανιάς
στ) Τα καστανοδάση
ζ) Ποιοι οι κίνδυνοι που απειλούν τα δάση από καστανιές
η) Χρήσιμες συμβουλές για τα κάστανα.



Στη χθεσινή «καστανογιορτή» συμμετείχαν, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παντελεήμονα Παντελής Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, η αντιδήμαρχος Σοφία Νούλα, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ζουρζούρα, Αντώνης Χατζής, Νίκος Λάππας κ.ά., τ. δημοτικοί σύμβουλοι, δημοτικοί υπάλληλοι του Δ.Δίου-Ολύμπου που βοήθησαν στο στήσιμο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι φορέων, πολίτες του δήμου καθώς επίσης και επισκέπτες, μεταξύ δε αυτών και κάποιοι ξένοι.







http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Site=105825698