Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ανώτατο όριο στις επιδοτήσεις θέλουν οι Ευρωπαίοι

ImageΥπέρ της ενίσχυσης του δεσμού ανάμεσα στις πληρωμές της ΚΑΠ και της προστασίας του περιβάλλοντος τάσσεται ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών (σε ποσοστό 47%, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι) καθώς επίσης και στη θέσπιση οροφής για την ενίσχυση ανά εκμετάλλευση. Αυτά προκύπτουν
από την έρευνα που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.000 Έλληνες από 14 Απριλίου έως 1 Μαΐου αναγνωρίζεται η συμβολή των μικρών εκμεταλλεύσεων στις τοπικές κοινωνίες και υποστηρίζεται η δημοσιοποίηση των ενισχύσεων που λαμβάνει η κάθε εκμετάλλευση. Τέλος, αν και υπάρχει διάθεση μεταξύ των ερωτηθέντων για κατανάλωση τοπικών προϊόντων ή προερχόμενα από ορεινές περιοχές, επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση αλλά και να ταυτοποιηθούν.

Το Ευρωβαρόμετρο στηρίχθηκε στην άποψη 26.713 Ευρωπαίων πολιτών (άνω των 15 ετών) και από τα 27 κράτη μέλη, οι οποίοι ρωτήθηκαν για θέματα που αφορούσαν την ΚΑΠ το διάστημα 6-26 Μαΐου 2011. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Dacian Ciolos χαιρέτισε τα ευρήματα της δημοσκόπησης τονίζοντας την πάγια άποψή του ότι η ΚΑΠ αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ αναμένεται να ανακοινωθούν στις 12 Οκτωβρίου 2011.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου έχουν ως εξής:
Η θέσπιση οροφής για τις αγροτικές ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση υποστηρίζεται από το 47% των ερωτηθέντων, έναντι 25% εκείνων που θεωρούν ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες του μεγέθους και των αναγκών της εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά ήταν 53% και 33% αντίστοιχα, ενώ και στην Κύπρο το ποσοστό υποστήριξης έφτασε το 70%.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποστήριξη της σύνδεσης μεταξύ των πληρωμών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν τη θέσπιση αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων φθάνει το 44% και εκείνων που επιθυμούν μια πιο χαλαρή σύνδεση αγγίζει το 33%. Από την άλλη μεριά, μόνο το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η περιβαλλοντική προστασία θα πρέπει να μην σχετίζεται με τις επιδοτήσεις. Στη χώρα μας η αντίστοιχη τριάδα είναι 49%, 30% και 18%, με το τελευταίο ποσοστό να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη των 27, αποδεικνύοντας την έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας αλλά και τη χαλάρωση που η οικονομική κρίση έχει φέρει στις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην Κύπρο (65%, 27% και 4%) αλλά και στην Ολλανδία όπου το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι επιδοτήσεις δεν θα πρέπει να σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι 0%.
Υποστηρίζεται ισχυρά επίσης η ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους αλλά και ως επιβράβευση για το σημαντικό ρόλο τους στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών και της οικονομίας τους. Η υποστήριξη στα παραπάνω αγγίζει το 90% με τα ποσοστά στην Ελλάδα και την Κύπρο να φθάνουν και το 95%. Επιπρόσθετα, 9 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ωφέλιμο και προτιμότερο να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα αλλά επισημαίνουν το έντονο πρόβλημα ταυτοποίησης και πρόσβασης σε αυτά που φθάνει το 44% σε επίπεδο Ευρώπης των 27. Για τα προϊόντα συγκεκριμένα των ορεινών περιοχών υπάρχει μικρότερη υποστήριξη (65%) και μεγαλύτερο πρόβλημα στην ταυτοποίηση (52%).
Τέλος, δημιουργείται μια καθαρή πλειοψηφία (62%) που ζητά τη δημοσίευση των στοιχείων (ονοματεπώνυμο και ποσό ενίσχυσης) εκείνων που επιδοτούνται από την Ε.Ε. Στην Ελλάδα, η υποστήριξη της δημοσιοποίησης αγγίζει το 71%, ενώ υπάρχει και ένα 11% που θα την στήριζε υπό προϋποθέσεις. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην Κύπρο με τα ποσοστά άνευ όρων ή υπό όρους υποστήριξη να είναι 68% και 6% αντιστοίχως.