Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη στον Υπουργό Ανάπτυξης για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Ν. Μηχανιώνα


Επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά με την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης κάνει λόγο για «προχειρότητα» στ
η δημοσιοποίηση της αιφνιδιαστικής απόφασης του Υπουργείου για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Νέα Μηχανιώνα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στους σπουδαστές όσο και στην τοπική κοινωνία.
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι «το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ακαδημία δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη στιγμή μάλιστα που οι τοπικές αρχές, με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, προτείνουν λύσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων» και τονίζει ότι πρόκειται για «την κατάργηση της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ελλάδα και μοναδικής στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχης σχολής με ιστορία 42 ετών».
Ο κ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα της επαναλειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με την έγκριση διάθεσης κονδυλίων άμεσης επιδιόρθωσης των φθορών προκειμένου να «μην μπει «λουκέτο στο μέλλον των αυριανών στελεχών της εμπορικής μας ναυτιλίας».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπλ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Η αιφνιδιαστική απόφασή σας για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Ν. Μηχανιώνα λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και μεγάλη αναστάτωση, τόσο στους σπουδαστές όσο και στην τοπική κοινωνία. Η προχειρότητα δε, στη δημοσιοποίηση της απόφασης, δια δελτίου τύπου και όχι με κάποιο επίσημο έγγραφο, μέχρι στιγμής, μαρτυρά μια απίστευτη προχειρότητα.
Το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ακαδημία δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη στιγμή μάλιστα που οι τοπικές αρχές, με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, προτείνουν λύσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων, όπως την προσωρινή φιλοξενία τους σε σχολικές αίθουσες της περιοχής.
Ακόμη, σύμφωνα με έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ, είναι δυνατή η λειτουργία βασικών αιθουσών της Ακαδημίας, που παρουσιάζουν τοπικές μόνο βλάβες και μπορούν να επισκευαστούν άμεσα και ενώ τα κτίρια παραμένουν σε χρήση.
Είμαι βέβαιος κύριε Υπουργέ, πως η σπουδή για μια τέτοια απόφαση, δεν οφείλεται σε μεθοδευμένη προσπάθεια αποψίλωσης της Περιφέρειας, (από την οποία άλλωστε και εσείς προέρχεστε) μέσα από την κατάργηση της δεύτερης μεγαλύτερης στην Ελλάδα και μοναδικής στη Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχης σχολής με ιστορία 42 ετών, αλλά σε κακή πληροφόρηση και πρόχειρο χειρισμό μιας υπόθεσης εξαιρετικά σοβαρής, σε μια πόλη με πλούσια ναυτική παράδοση, όπως είναι η Ν. Μηχανιώνα.
Κατόπιν τούτων, σας καλώ κύριε Υπουργέ, να επανεξετάσετε το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία, να εγκρίνετε τη διάθεση κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την άμεση επιδιόρθωση των φθορών και να μην βάλετε «λουκέτο» στο μέλλον των αυριανών στελεχών της εμπορικής μας ναυτιλίας.



Με εκτίμηση,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης