Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη για την ΕΒΖ


Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά την υποβάθμιση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από τις διοικήσεις της ΑΤΕ και της
ΕΒΖ.


Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης αναφέρεται σε «σκόπιμη απαξίωση της ΕΒΖ», λόγω της οποίας «αναμένεται να παραχθεί μόνο το 1/5 της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη δηλαδή 30.000 τόνοι, από τους 158.000 τόνους που είναι η κατανομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν αρκεί, ούτε για να καλύψει το 50% της ζήτησης του εργοστασίου της Κόκα Κόλα στην Ελλάδα».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης δηλώνει αντίθετος σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΕΒΖ και εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων και στην αγωγή που κατέθεσε για τη δικαστική διερεύνηση της τυχόν σκόπιμης υποβάθμισής της ΕΒΖ. «Ερωτούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ΑΤΕ και τη Διοίκηση της ΕΒΖ εάν έχει τεθεί ο όρος στους υποψηφίους επενδυτές για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας. Επίσης, με ποιόν τρόπο θα παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο στην αγορά της ζάχαρης, εφόσον μέχρι σήμερα είναι μονοπωλιακώς οργανωμένη και από κρατικό μονοπώλιο, θα μετατραπεί σε ιδιωτικό; Τί γίνεται με τα κερδοφόρα εργοστάσια της βιομηχανίας στη Σερβία και τί γίνεται με την ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ (γραφεία, οικόπεδα);», αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης, ζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα «για το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, αλλά και του Ελληνικού Κράτους».

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει τον περασμένο Μάρτιο, με το ψήφισμα που είχε εκδοθεί κατά τη μεγάλη σύσκεψη των φορέων του Νομού (Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, Αγροτικές Οργανώσεις, Επιμελητήριο), επαληθεύτηκαν.
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου η διοίκηση της ΑΤΕ -αλλά και η διοίκηση της ΕΒΖ- αφού σκόπιμα δεν άκουσε τα αιτήματα των τευτλοπαραγωγών, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις για να δοθούν κάποια κίνητρα για την παραγωγή των τεύτλων:
· ενώ ιστορικά οι τιμές της ζάχαρης είναι υψηλότερες φέτος, δεν έδωσε αυτά τα κίνητρα στους παραγωγούς, ενώ το επέτρεπαν οι συνθήκες.
· καθυστέρησε την ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση του εισοδήματος των τευτλοκαλλιεργητών
· υποβάθμισε την βιομηχανία με στόχο το ξεπούλημά της σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να αναλογισθούν τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πώληση στην ήδη δοκιμαζόμενη γεωργία .
Έτσι φτάσαμε φέτος, από αυτή τη σκόπιμη απαξίωση της ΕΒΖ, να αναμένεται να παραχθεί μόνο το 1/5 της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη δηλαδή 30.000 τόνοι, από τους 158.000 τόνους που είναι η κατανομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν αρκεί, ούτε για να καλύψει το 50% της ζήτησης του εργοστασίου της Κόκα Κόλα στην Ελλάδα.
Επίσης, αυτή η δικαίωσή μας φαίνεται από το εξώδικο και τη μήνυση που ετοιμάζεται να καταθέσει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΕΒΖ.
Ερωτούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ΑΤΕ και τη Διοίκηση της ΕΒΖ εάν έχει τεθεί ο όρος στους υποψηφίους επενδυτές για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας. Επίσης, με ποιόν τρόπο θα παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο στην αγορά της ζάχαρης, εφόσον μέχρι σήμερα είναι μονοπωλιακώς οργανωμένη και από κρατικό μονοπώλιο, θα μετατραπεί σε ιδιωτικό; Τί γίνεται με τα κερδοφόρα εργοστάσια της βιομηχανίας στη Σερβία και τί γίνεται με την ακίνητη περιουσία της ΕΒΖ (γραφεία, οικόπεδα);
Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι, όπως και τότε, σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η επιλογή της Κυβέρνησης, της Διοίκησης της ΑΤΕ και της ΕΒΖ είναι διαφορετική, θα πρέπει να απαντηθούν όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να εξασφαλισθεί το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, αλλά και του Ελληνικού Κράτους.
Επίσης, δηλώνουμε ότι συμφωνούμε στην αγωγή που κατέθεσε η Ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΒΖ για την δικαστική διερεύνηση της τυχόν σκόπιμης υποβάθμισής της.

Με τιμή,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Διονύσης Ψωμιάδης»