Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μούμιες της αρχαίας εποχής ερευνήθηκαν εξονυχιστικά: Ο καρκίνος είναι μοντέρνα ασθένεια

Ο καρκίνος προσβάλλει πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, ενώ αποδεικνύεται θανατηφόρος για το ένα στα οκτώ άτομα που προσβάλλονται από αυτόν.Μελέτες που διενεργήθηκαν σε μούμιες και απολιθωμένα οστά κατέδειξαν πως κατά την αρχαιότητα η ασθένεια αυτή εκδηλωνόταν σπανίως. Κάπως έτσι προέκυψε η θεωρία που υποστηρίζει ότι ο καρκίνος είναι σύμπτωμα των
καιρών. Για την εμφάνιση του, δε, ενοχοποιούνται η ρύπανση, η κακή διατροφή και η ελάχιστη σωματική άσκηση.

Ο καρκίνος ευθύνεται για το θάνατο οκτώ εκατομμύριων ανθρώπων ετησίως σε όλο τον κόσμο. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως το 2030 ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου θα έχει αυξηθεί κατά 60%. Εν ολίγοις, θα πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια.

Στην άποψη περί αναπόφευκτου κακού, δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι εμείς οι ίδιοι θέτουμε τα θεμέλια της θανατηφόρας αυτής ασθένειας. Όπως επισημαίνουν, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας ευθύνεται για την επικράτησή του.

Η ρύπανση, οι ψεκασμοί, οι ποικίλες τοξικές ουσίες που επιδρούν αρνητικά στις ορμόνες καθώς και ηακτινοβολία, προκαλούν μεταλλάξεις στα υγιή κύτταρα. Παράλληλα, ο τρόπος ζωής μας, που συνοψίζεται στην κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα, στην κακή διατροφή καθώς και στην ελάχιστη σωματική άσκηση, μας καθιστά ευπρόσβλητους στον καρκίνο.

Οι ερευνητές που διατυπώνουν την εν λόγω θεωρία είναι γιατροί που ασχολούνται με την αιγυπτιολογία –έχουν εντρυφήσει σε αρχαία ιατρικά βιβλία καθώς και σε σύγχρονες ιατρικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί σε μούμιες και απολιθωμένα οστά.
Το συμπέρασμά τους είναι σαφές: η εξέταση για ίχνη καρκίνου που διενεργήθηκε σε πτώματα χιλιάδων ετών κατέδειξε ελάχιστες περιπτώσεις ατόμων που είχαν προβληθεί.
Και καθώς στους καιρούς εκείνους δεν υπήρχε η δυνατότητα αφαίρεσης των όγκων, κάθε περίπτωση καρκίνου θα έπρεπε να έχει αφήσει τα ίχνη της, όπως διευκρινίζει, ένας από τους γιατρούς που στηρίζουν τη θεωρία αυτή, ο Michael Zimmerman του πανεπιστημίου της Villanova στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός πως σε γενικές γραμμές δεν βρίσκουμε κακοήθεις όγκους στις μούμιες πρέπει να οφείλεται στο ότι ο καρκίνος την εποχή εκείνη ήταν μια σπάνια ασθένεια. Γι’ αυτό οι αιτίες εκδήλωσης του καρκίνου πρέπει να αναζητηθούν στις σημερινές συνθήκες της βιομηχανικής κοινωνίας» τονίζει.