Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Νάρκες ξεφυτρώνουν στην αγορά των φωτοβολταϊκών

ImageΝέες παγίδες ξεφυτρώνουν στην αγορά των φωτοβολταϊκών όπως αποκαλύπτει  το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Τα «μάτια τους δεκατέσσερα» θα πρέπει να έχουν οι αγρότες που ξεπέρασαν με επιτυχία το σκόπελο της γραφειοκρατίας και των αδειοδοτήσεων και πλέον, έχοντας στα χέρια τους υπογεγραμμένους τους
πολυπόθητους όρους σύνδεσης, περνούν στο τελικό στάδιο της επένδυσής τους στα φωτοβολταϊκά που δεν είναι άλλο από την… υλοποίησή της.

Αποκλειστικά στην Agrenda του Σαββάτου μάθετε για τα περίπου 18 εκατ. ευρώ που διατίθενται αποκλειστικά στον κλάδο του γάλακτος για επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας, μέσω του Μέτρου 123Α, το οποίο και δέχεται αιτήσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος Εμπορίας και Μεταποίησης έχει προϋπολογιστεί στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά για λόγους στήριξης της κτηνοτροφίας, όπως συνέβη και με τα Σχέδια Βελτίωσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει επιλέξει να διαθέτει ξεχωριστό «κορβανά» για το γάλα.Όπως θα διαβάσετε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, έναν ιδιότυπο τρόπο τμηματικής εξόφλησης των παραγωγών ηλιόσπορου που παρέδωσαν την παραγωγή τους στις μονάδες παραγωγής βιοντίζελ, έχουν εφεύρει φέτος οι επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι, τρεις μήνες μετά την παραλαβή του προϊόντος έχουν καταβάλει στους καλλιεργητές μόλις το 30% της αξίας της παραγωγής. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Agrenda η φόρμουλα την οποία ακολουθεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων είναι μια προκαταβολή 30% αρχές Οκτωβρίου, μια δεύτερη δόση 30% το Νοέμβριο και εξόφληση με τα τέλη Ιανουαρίου.

Ακόμα, σε ειδικό 8σέλιδο φάκελο ενημερωθείτε για όλα όσα φέρνουν οι προτάσεις της νέας ΚΑΠ. Πιο ξεκάθαρες και σταθερές διαδικασίες ενίσχυσης της αγροτικής δραστηριότητας, μέχρι το 2020, προβλέπουν οι νομοθετικές προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Κοινοτικός Επίτροπος, Ντάτσιαν Τσιόλος. Με βάση τις νέες προτάσεις η χρηματοδότηση της ΚΑΠ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό παραμένει σταθερή στα 418,4 δισ. ευρώ για την 7ετία, όπως και τα αντίστοιχα ποσά για τις περισσότερες χώρες μέλη.
Επίσης, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας Agrenda, ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις για υψηλότερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά που έχουν δημιουργήσει οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου κατά την τελευταία τριετία. Λίγες εβδομάδες πριν το άνοιγμα της εμπορικής περιόδου, οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί βλέπουν μεν ότι οι διεθνείς τιμές δεν ξεκολλάνε από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, αλλά η αγορά φαίνεται ότι θα δώσει και φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Τα περιεχόμενα αυτού του φύλλου της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Ανάπτυξη
■ Σπυρί σπυρί μοιάζει να θέλει να ξοφλήσει τον ηλιόσπορο η βιομηχανία σελ. 44-45
■ Ηλεκτρονικές αιτήσεις για μίσθωση δημόσιας γης έως τις 27 Οκτωβρίου σελ. 15
■ Θέλει και η διακίνηση ενωτίων το μητρώο της και σπεύσατε για αίτηση σελ. 13
■ Καλά νέα και ζεστό χρήμα για χοιροτρόφους σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία σελ. 10
■ Ισχύς εν τη ενώσει στις θεσσαλικές ενώσεις, που βλέπουν μπροστά σελ. 46

Οικονομία
■ Παράγεις γάλα και θες να έχεις κάθετη επιχείρηση; Μέτρο 123Α... σελ. 20, 37
■ Όπως κάθε καλή μαμά, η ΕΑΣ Πεζών κάνει πάντα προσεκτικά βήματα σελ. 40
■ Τέλος στα εμπόδια για εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων από αγρότες σελ. 8
■ Από τη Βάρδα Ηλείας η Georion αλλάζει την ελληνική γεωργία σελ. 16, 41
■ Συνέντευξη: Ο Ηλίας Θεοδωρίδης και το ξεπερασμένο μοντέλο των ΕΑΣ σελ. 34

Πολιτισμός
■ Ο καιρός τις ξεγέλασε και οι φράουλες στη Μεγάλη Βρετανία έδεσαν ξανά καρπό σελ. 10
■ Οι προβλέψεις του Κώστα Σημίτη και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας σελ. 50
■ Το... βιονικό μπρόκολο στρώνει το δρόμο και για τα υπόλοιπα σούπερ λαχανικά σελ. 43
■ Ο Κώστας Μπαλάφας έσωσε τον καθημερινό άνθρωπο από τον αδηφάγο χρόνο σελ. 33
■ Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πασάρουν επιτήδειοι στην αγορά αγροτικών φ/β σελ. 51

Editorial
Αγαπητέ αναγνώστη,
Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, καθώς αυτό διδάσκει το επίπεδο του πολιτικού λόγου στη χώρα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τόπος περνάει δύσκολες ώρες.
 Οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23 Οκτωβρίου δεν έχουν να κάνουν απλά με το ύψος του δανεισμού ή την απομείωση του δημοσίου χρέους. Παίζεται στην κυριολεξία αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέλος της «συντροφιάς» των ισχυρών της Ευρώπης ή θα υποχρεωθεί να συνεχίσει «ολομόναχη» το δύσκολο ταξίδι σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά και κοινωνία.

Είναι κρίμα, γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δηλαδή οι άνθρωποι που οδήγησαν τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο δεν έχουν το θάρρος να υπερβούν εαυτούς και να συμβάλουν στην αναγκαία συνεννόηση, έτσι ώστε να διευκολύνουν, έστω και την τελευταία στιγμή, τις αποφάσεις των Βρυξελλών προς όφελος της χώρας.  Δεν είναι η στιγμή για την απόδοση ευθυνών. Οι πολίτες αν και σαστισμένοι με την ανικανότητα των πολιτικών να οδηγήσουν το «καράβι» της οικονομίας σε ασφαλές λιμάνι, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και τάσσονται υπέρ των επιλογών που θα επιτρέψουν την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια! Ξέρουν καλά, πως αύριο θα είναι αργά!

Agrenda