Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Με απολύσεις απειλεί η κυβέρνηση για τα σκουπίδια – Θα χυθεί αίμα απαντούν οι εργαζόμενοι!

Στα άκρα φτάνει η κόντρα της κυβέρνησης και των εργαζομένων στους ΟΤΑ, σχετικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς πλέον υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές αρχές στην Αθήνα, βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας εντολή από την
προϊσταμένη της εισαγγελίας Ελένη Ράικου, για να ανοίξουν τη χωματερή της Φυλής.
Στο μεταξύ την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που συμμετέχουν στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. Δήλωσε ότι «οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων ως μορφή συνδικαλιστικής κινητοποίησης με απόφαση ή κάλυψη συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεωρούνται απεργίες, οι οποίες είναι προφανώς παράνομες και καταχρηστικές.
Η παράνομη και καταχρηστική απεργία συνεπάγεται αντίστοιχη περικοπή αποδοχών και η περικοπή αυτή θα γίνει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ή τον εκκαθαριστή αποδοχών για όλες τις καταλήψεις από την έναρξή τους.
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης μία ημέρα πριν είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν θα πληρωθούν για όσο διάστημα διαρκούν οι αποκλεισμοί και οι καταλήψεις.

Με σημερινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, είπε ότι «αν δε συναινέσουν οι εργαζόμενοι έως την επόμενη εβδομάδα, θα καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις στον τομέα καθαριότητας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», ενώ δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η αποκομιδή. «Δεν πρόκειται η Πολιτεία να μείνει άφωνη σ’ αυτή τη διαδικασία ή να είμαστε όμηροι -όπως είναι η Αττική επί 30 χρόνια- από κάποιους τύπους που επί χρόνια δικαιολογούν την ύπαρξή τους στα σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος αν υπάρχει ενδεχόμενο απολύσεων, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε καταφατικά: «Εάν επιθυμούν να δουλεύουν στους ιδιώτες, εάν είναι ανάλγητο το κράτος, μπορούν να το κάνουν και ενδεχομένως να τους δίνουν και περισσότερα λεφτά», είπε.
Ακόμη, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και στους προπηλακισμούς που δέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «τραμπούκους που μπουκάρουν και δέρνουν δημάρχους». «Η Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει με απειλές και τραμπουκισμούς» είπε και πρόσθεσε πως στο τέλος θα υπάρξει λογική και ψυχραιμία από τους εργαζόμενους και «όχι εξαλλοσύνες».

«Θα χυθεί αίμα», λένε οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις. Όπως είπε μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Χαρίσης, «οι χωματερές μπορεί να ανοίξουν με τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα υπάρξει απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια». Ο ίδιος προειδοποίησε κυβέρνηση και ιδιώτες να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β. Πολυμερόπουλος, προειδοποίησε ότι αν ανατεθεί σε ιδιώτες η αποκομιδή των σκουπιδιών, «θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση» είπε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση μάς έχει μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες β' διαλογής». «Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν εκφράζει κανέναν, δεν μπορεί να βάλει ιδιώτες» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι θα κλιμακώσει την αντίδραση της και ότι από τη Δευτέρα θα βρίσκονται υπό κατάληψη όλα τα κτίρια των υπουργείων.

http://www.eklogika.gr/news/6392