Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ζητά πίσω 9,7 εκατ. για στρεμματικές ενισχύσεις η ΕΕ


Image

Την επιστροφή ποσού ύψους 9,745 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της γεωργικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αποκαλούμενης διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς
κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.
Αναλυτικότερα, ποσό 2,918 εκατ. ευρώ αφορά τον οίνο με προτεινόμενη διόρθωση για τα οικονομικά έτη 2004-2005 αναφορικά με αδυναμίες σε βασικούς ελέγχους, ελλείψεις στην κατάρτιση του αμπελουργικού μητρώου και την πρόσβαση σε αυτό και 6,827 εκατ. ευρώ αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις με προτεινόμενη διόρθωση για το οικονομικό έτος 2007 αναφορικά με ελλείψεις στον υπολογισμό των δικαιωμάτων.
Συνολικά η Κομισιόν ζητεί την ανάκτηση 214 εκατ. ευρώ από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μεγαλύτερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:
* 76,6 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στη Σουηδία για τις αδυναμίες στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων - Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΑΑ-ΣΓΠ), στους διοικητικούς ελέγχους και στις κυρώσεις για δαπάνες συνδεδεμένες με στρεμματικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης βάσει της καλλιεργούμενης επιφάνειας·
* 70,9 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ιταλία αναφορικά με καθυστερημένους ελέγχους στον τομέα του γάλακτος.
* 22,3 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στη Δανία για τις αδυναμίες στο ΣΑΑ-ΣΓΠ, στους επιτόπιους ελέγχους και στον υπολογισμό των κυρώσεων.
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1191&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

http://www.agronews.gr/content/view/71977/200/lang,el/