Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα φωτοβολταϊκά


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη 29 Οκτωβρίου 2011
  
Τα προβλήματα με τις επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πιερία.
  
Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, ορίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου με θέμα τα
προβλήματα με τις επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πιερία.


Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του προ τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπαγεωργίου η έλλειψη σχεδιασμού και πρόβλεψης της γεωγραφικής κατανομής των αιτήσεων των ιδιωτών και των γεωργών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οδήγησε σε κορεσμό και αδυναμία των δικτύων της ΔΕΗ υποδοχής και μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Παράλληλα, ένα χρόνο μετά την υποβολή των αιτήσεων των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αδυναμίες και προβλήματα έχουν καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων. Στην Πιερία π.χ. από τις 300 και πλέον αιτήσεις των αγροτών η ΔΕΗ έχει διεκπεραιώσει την διαδικασία αυτοψίας και έκδοσης των όρων διασύνδεσης σε εβδομήντα (70) περίπου αιτήσεις. Από εγγενείς αδυναμίες, προβλήματα γραφειοκρατίας, αλλά και δυστοκία χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών έχουν προχωρήσει μόνο δέκα (10). Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα.
Έτσι διαπιστώνεται πως υπάρχει μεν η πολιτική βούληση να προχωρήσει η υπόθεση των φωτοβολταϊκών - άλλωστε είναι εκπεφρασμένο το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στην πράσινη ανάπτυξη- ωστόσο δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για κάτι τέτοιο και δεν έχουν λυθεί δομικά προβλήματα στην αγορά ενέργειας και τις υποδομές.
Ένα ακόμη στοιχείο που θα διαμορφώσει νέα αρνητικά δεδομένα για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και εν προκειμένω των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι η πρόθεση της Δ.Ε.Η. – όπως μας ενημερώνουν αγρότες και επενδυτές – να καταλογίζει το κόστος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου στους αγρότες και τους ιδιώτες επενδυτές που πρόκειται να εγκαταστήσουν από δω και πέρα φωτοβολταϊκά συστήματα ή άλλης μορφής Α.Π.Ε.
Αυτό θα επιβαρύνει με ένα πρόσθετο σοβαρό κόστος την κάθε εγκατάσταση το οποίο σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι αποτρεπτικό – ιδιαίτερα για τους αγρότες – για να προχωρήσουν στην επένδυση. Είναι βέβαια και άδικο διότι όσοι μέχρι τώρα έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά ή άλλης μορφής Α.Π.Ε. επένδυση δεν έχουν επιβαρυνθεί με αυτό κόστος αν και η ΔΕΗ θα έπρεπε να γνωρίζει την χωρητικότητα και την αντοχή των δικτύων και εξ αρχής να είχε προβλέψει και να είχε αναλάβει το κόστος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό ή να την είχε επιμερίσει αναλογικά σε όλους. 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου:
1. Ποιες είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα που καθυστερούν τις επενδύσεις  εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων μορφών Α.Π.Ε., πως σχεδιάζετε να αντιμετωπιστούν ώστε να διεκπεραιωθούν σύντομα από τη ΔΕΗ όλες οι αιτήσεις - ιδιαίτερα των αγροτών – και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης;
2.   Με δεδομένο την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του δικτύου της ΔΕΗ για να δεχτεί τον όγκο της παραγόμενης ενέργειας από τις μονάδες φωτοβολταϊκών και άλλων μορφών Α.Π.Ε. ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος;

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαγεωργίου με αριθμό 104/25-10-2011 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα μετά τις 18.00 και θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής.