Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου η προκαταβολή του τσεκ

Image
Για το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου μετατίθεται η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από το συμβούλιο κορυφής της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καταβάλει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να είναι έτοιμες οι καταστάσεις για την πληρωμή
των αγροτών, ωστόσο η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους που αφορούν τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα και κυρίως τη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΤΕbank, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η σχετική προεργασία από πλευράς υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η καθυστέρηση «έχει σχέση με την Αγροτική Τράπεζα και με τη γενικότερη πορεία της χώρας», όπως εξήγησε.
Η «εμπλοκή» στην πληρωμή οφείλεται στην αδυναμία της ΑΤΕ να αντλήσει την «πολυπόθητη» ρευστότητα, εν μέσω οικονομικών εξελίξεων. Μέχρι πέρυσι, η τράπεζα δανειζόταν χρήματα συνήθως από τη διατραπεζική αγορά, πλήρωνε τους αγρότες και μετά από 50 ημέρες περίπου εισέπραττε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλλε στην ΑΤΕ μόνο τους τόκους.
Αντίθετα φέτος, καταρχήν οι τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά και επιπλέον η ΑΤΕ βρίσκεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης υπό την εποπτεία της τρόικα.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν ότι η υπόθεση τους ξεπερνά καθώς η δανειοδότηση της ΑΤΕ σχετίζεται ευθέως με τις οικονομικές εξελίξεις, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση των πληρωμών οφείλεται και στις μέρες που χάθηκαν από τις απεργίες και τις καταλήψεις σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ σε αρκετές ΕΑΣ.