Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Φως» στο ραντεβού θανάτου



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός- Θάνος Κολοβός
Θύμησες από το ραντεβού θανάτου που είχε στηθεί μεταξύ χούλιγκαν του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στις 29 Μαρτίου 2007 στην Παιανία με τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου,
ξυπνάνε από τη δικογραφία της «υπόθεσης Ρουσάκη» που αποκαλύπτει, σήμερα, η zougla.gr.
Μόνο που αυτή τη φορά το ραντεβού θανάτου δεν στήθηκε σε προάστιο της Αθήνας αλλά λίγες δρασκελιές από το Παγκρήτιο Στάδιο. Και σε αυτή όμως την περίπτωση μια οικογένεια θρηνεί το χαμό ενός 21χρονου νέου στο όνομα του τυφλού φανατισμού.
Και σε αυτή την περίπτωση οι ιθύνοντες των ποδοσφαιρικών ομάδων οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πόσο δε μάλλον όταν από το ανακριτικό υλικό προκύπτει ότι «φιλοξενούσαν» παράνομα «φωλιές» πολεμιστών-οπαδών.
Νεαρά παιδιά ποτισμένα με μίσος που επέλεξαν –στην περίπτωση των οπαδών του ΟΦΗ- να καταστρώσουν και να προετοιμάσουν το «ραντεβού-θανάτου» μέσα στο σύνδεσμο της ομάδας τους που λειτουργεί παράνομα. Και το χειρότερο; Όπως αναφέρει η αστυνομία στο διαβιβαστικό της σημείωμα, υπό την ανοχή του Ερασιτέχνη ΌΦΗ!  
Οι μαρτυρίες που καίνε τον 24χρονο
Ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Γιάννη Ρουσάκη (γιατί οι ηθικοί θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού) εμφανίζεται ένας 24χρονος φίλαθλος του ΟΦΗ ο οποίος μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Το εν λόγω πρόσωπο κατονομάζουν απερίφραστα ως τον δράστη που έμπηξε το μαχαίρι στο σώμα του 21χρονου φιλάθλου και στη συνέχεια… παινευόταν γι αυτό μπροστά τους.
Χαρακτηριστική είναι η απολογία του επίσης κατηγορούμενου Α.Φ., ο οποίος λέει ότι μετά την εκδήλωση της συμπλοκής μετέβηκε στο σύνδεσμο των οπαδών του ΟΦΗ και άκουσε τον Α.Κ. να δηλώνει ότι στην διάρκεια της συμπλοκής κατάφερε χτύπημα με μαχαίρι σε ένα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.
Το ίδιο κατέθεσε και ο Ι.Μ. Είπε χαρακτηριστικά: «Κατά το διάστημα παραμονής μου στο γραφείο του συνδέσμου μετά την συμπλοκή ,άκουσα κάποιους από τα μέλη, να απευθύνονται στον Α.Κ. και να του λένε χαρακτηριστικά : Τι είναι αυτό που έκανες , τώρα θα μας μπλέξεις όλους». Ο –επίσης κατηγορούμενος- Κ.Φ. ανέφερε στην απολογία του ότι κατόπιν της συμπλοκής επισκέφθηκε τον χώρο του συνδέσμου και ήταν αυτήκοος μάρτυρας όταν ο 24χρονος μιλούσε για το μήκος της λεπίδας του μαχαιριού που έφερε. «Πλησιάζοντας πιο κοντά άκουσα ο ίδιος τον Κ. να λέει στους άλλους ότι η λάμα του μαχαιριού ήταν πάνω από τέσσερα δάκτυλα και τους άλλους αν αντιδρούν αρνητικά σε αυτά που έλεγε», ήταν τα ακριβή του λόγια.
Ο δε Χ.Κ. που έλαβε επίσης μέρος στη θανάσιμη εμπλοκή είπε ότι άκουσε τον βασικό κατηγορούμενο να προτρέπει τους οπαδούς του ΟΦΗ να βγάλουν «τα μαχαίρια μπροστά» και ότι στη συνέχεια είδε τον 24χρονο μαζί με ένα ακόμα οπαδό που διαφεύγει της σύλληψης να «πλησιάζουν ένα άτομο και το άτομο αυτό να πέφτει στο έδαφος και να ξαπλώνει. Το άτομο που είδα να πέφτει πρέπει να ήταν ψηλότερος από τον Κ. και τον Α.».
Αρνείται τις κατηγορίες ο 24χρονος
Ωστόσο ο 24χρονος βασικός κατηγορούμενος μιλάει τη δική του αλήθεια στην απολογία του και αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Βγάζει «ψεύτες» τους ομοϊδεάτες του και επισημαίνει ότι με το μαχαιράκι που είχε στα κλειδιά του χτύπησε κάποιον στο πόδι προκειμένου, όμως, να αμυνθεί.
«Από πίσω με κρατούσαν τρία άτομα με κράνη και κουκούλες και άρχισαν να με χτυπούν. Ο ένας με κρατούσε από τους ώμους, ο άλλος με χτύπησε με ένα αντικείμενο στη λεκάνη και ο τρίτος προσπαθούσε να μου βγάλει το κράνος. Εκείνη τη στιγμή ζορίστηκα , σκέφτηκα ότι στα κλειδιά μου είχα ένα μαχαιράκι. Τράβηξα το μπρελόκ με το μαχαιράκι και χτύπησα με το μαχαίρι το αριστερό πόδι κάποιου εκ των τριών», λέει και συνεχίζει: «…Θα αποδείξω ότι είχα χτυπήσει τόσο σοβαρά που δεν θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτός που χτύπησε θανάσιμα τον Ρουσάκη».  
Καταλήγοντας μάλιστα αδειάζει τους υπόλοιπους οπαδούς του ΟΦΗ καθώς περιγράφει ως εξής την επιστροφή τους στο σύνδεσμο: «Όταν έφτασα καθόντουσαν άλλοι απέξω, άλλοι είχαν φύγει. Απέξω καθόταν οι Κ.Φ, Ν.Α και Α.Φ. Επειδή ακούστηκε ότι έγιναν φασαρίες έρχονταν και άλλοι. Εκεί εγώ είπα ότι χτύπησα ένα άτομο στο πόδι. Αυτό είπα μόνο. Στον σύνδεσμο δεν έγιναν επεισόδια κατά τα οποία να μου φωνάζουν ¨τι έκανες, μας έμπλεξες¨. Την έκφραση τα μαχαίρια μπροστά την είπε ο Α.Φ».  
Η τελευταία βόλτα του Γιάννη Ρουσσάκη
Μείζονος σημασίας είναι και οι μαρτυρίες των φίλων του θύματος και δη εκείνη του Ε.Π. που ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε το Γιάννη Ρουσάκη εν ζωή. Στην κατάθεση του λέει ότι περίπου στη μια μετά τα μεσάνυχτα η πενταμελής παρέα που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο του θύματος έφτασε στο Ηράκλειο και έκανε βόλτες έως ότου καταλήξουν που θα κάτσουν για καφέ. Τότε, όπως λέει, «χτύπησε ένα τηλέφωνο, δεν θυμάμαι ποιανού το τηλέφωνο και μετά από λίγο άκουσα να λέει κάποιος χωρίς να μπορώ να θυμηθώ ποιος, πάμε στο Παγκρήτιο γιατί γίνεται φασαρία με Παναθηναϊκούς και Οφιτζήδες… Όταν φθάσαμε στο Παγκρήτιο, βγήκαμε από το αυτοκίνητο, ο Ρουσάκης με τον  Π. και τον Α. πήγαν προς το σημείο που γινόταν η φασαρία».
Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Σε απόσταση πέντε μέτρων είδαμε να έχουν επιτεθεί στους τρεις φίλους μας και σε πέντε ακόμα περίπου άτομα, δεκαπέντε περίπου άτομα τα οποία φορούσαν φανέλες του ΟΦΗ, κράνη και κρατούσαν κοντάρια και πέτρες. Σε μια στιγμή γύρισα προς τα πίσω και είδα τον Ρουσάκη πεσμένο στο έδαφος και τους Οφιτζήδες να έχουν απομακρυνθεί , τότε πλησιάσαμε τον Ρουσάκη είδαμε αίματα στην μπλούζα του, μας είπε είμαι καλά και λιποθύμησε».

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=379165&cid=4