Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος ακινήτων: Εξαιρείται η εκκλησιαστική περιουσία, ίσως και οι άνεργοι



Εξαιρούνται οι εκκλησιές και οι ναοί αλλά όχι τα εμπορικά ακίνητα που εκμεταλλεύεται η εκκλησία στο νέο νόμο για το τέλος καθώς, εκτός από τη οργή (και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) και ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν ζήτησε εξαίρεση. Πολύ πιθανή θεωρείται πλήρης εξαίρεση των ανέργων του ΟΑΕΔ στην τελική ρύθμιση, μετά τη γενική κατακραυγή. Επίσης, εξαιρούνται:

-Ξενοδοχεία βιομηχανίες, αγορές και όσοι δεν καταναλώνουν οικιακό ρεύμα.
-Τα ξενοδοχεία, αν και καταναλώνουν οικιακό ρεύμα, θεωρούνται ότι ασκούν βιομηχανική εξαγωγική λειτουργία και θα εξαιρεθούν αλλά δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τα εμπορικά καταστήματα.
-Οι αγροτικές καλλιέργειες διότι καταναλώνουν ειδικό ρεύμα αλλά δεν θα εξαιρεθούν οι αγροτικές κατοικίες.
Πάντως ύστερα από τη γενική κατακραυγή της αντιπολίτευσης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή, ανακάλεσε την αρχική της απόφαση για εξαίρεση από το χαράτσι της εκκλησιαστικής περιουσίας και διευκρίνισε ότι δεν θα πληρώσουν το φόρο μόνο οι θρησκευτικοί και λατρευτικοί χώροι, αλλά θα πληρώσουν ακόμη και οι κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε εκκλησιαστικούς χώρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος

Να σημειωθεί, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος είχε δηλώσει το πρωί ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων όσον αφορά την περιουσία της που αξιοποιεί εμπορικά σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά. Σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές η Εκκλησία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού της έργου, προς την εξυπηρέτηση του οποίου στοχεύει άλλωστε και η εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων της, για να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει σε ευπαθείς και όχι μόνον πλέον ομάδες του πληθυσμού η πρωτοφανής κρίση».

Νωρίτερα, το αίτημα να πληρώσουν και οι ναοί ειδικό τέλος ζήτησαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανασία Μερεντίτη, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος. Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης ζήτησε τροποποιήσεις για τους κοινωνικά αδύναμους.

http://www.eklogika.gr/news/6054