Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η παγκόσμια φούσκα και η τραγική πρόταση Γρηγοράκου

12-10-08_288159_1.jpg
Γράφει ο 29-26

''Το παγκόσμιο χρήμα που κυκλοφορεί είναι 10 φορές περισσότερο απο το παγκόσμιο ΑΕΠ. Οπότε ζούμε μέσα σε μια φούσκα που κάποτε θα σκάσει''. Αυτή είναι η φράση, που διακινείται κυρίως (αλλά όχι
μόνο) απο σοσιαλιστικές καρδιές, νοσταλγούς του Στάλιν και του Τσαουσέσκου, για να χτυπηθεί το άδικο καπιταλιστικό σύστημα που κατατρώει τα παιδιά του. Αγνοήστε τις βίλες και τα Landrover που έχουν οι συγκεκριμένοι νοσταλγοί και επικεντρωθείτε στο μήνυμα.

Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ή ΑΕΠ είναι το προϊόν που παράγεται σε μία χώρα μέσα σε ένα έτος, δηλ. σε 365 ημέρες. Το χρήμα που κυκλοφορεί παγκοσμίως δεν θα μπορούσε  ποτέ να αντιπροσωπεύει τα αγαθά που φτιάχτηκαν μόνο φέτος. Τα πράγματα που βρίσκονται δίπλα μας δεν έχουν παραχθεί όλα φέτος. Για την ακρίβεια λίγα πράγματα γύρω μας έχουν παραχθεί φέτος. Ο καθένας έχει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο που φτιάχτηκε πριν 5 ή 10 ή 20 χρόνια. Αυτό και μόνο καθιστά το παραπάνω σκεπτικό μια φούσκα.

Αν το χρήμα που κόβεται αντιπροσωπεύει τα υλικά αγαθά που έχουν παραχθεί και δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί (καταστραφεί) τα τελευταία 15 ή 20 χρόνια δηλ. τότε η εξίσωση είναι σωστή. Το χρήμα αντιπροσωπεύει και το σπίτι που φτιάχτηκε πριν 3 χρόνια και το βιβλίο που αγόρασα πρόπερσι. Οπότε σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι ίσο με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Εκτός εάν ζούσαμε αποκλειστικά περιτριγυρισμένοι απο αγαθά που φτιάχτηκαν την τρέχουσα χρονιά.

Ο καπιταλισμός κάθε άλλο παρά τέλειο σύστημα είναι. Τα πιο θεμελιώδη σφάλματα του οφείλονται στους ατελείς κανόνες που έχει θέσει το κράτος (τι ειρωνεία). Για παράδειγμα επιτρέπει στις Αμερικάνικες τράπεζες να εκδώσουν έναν τεράστιο αριθμό CDS που σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδος θα καταστραφούν καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές που θα προκύψουν. Οπότε πάλι στο κράτος πρέπει να αναζητήσουμε το χαλινάρι που πρέπει να μπει για να ρολάρει το σύστημα παγκοσμίως. Το γιατί δεν μπαίνει είναι μια καλή ερώτηση προς τους ηγέτες που εκλέγει ο εκάστοτε λαός.

Η τραγική πρόταση Γρηγοράκου

Τι μας πρότεινε ο Έλληνας βουλευτής, ο εκλεγμένος απο τον ελληνικό λαό, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real; Όλοι οι μισθοί στο μισό μέχρι να βγούμε απο την κρίση! Ας δούμε τι εννοεί πίσω απο τη φράση του ο εκπρόσωπος του λαού:

1. Όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε. Ο καθένας κατοχυρώνει το σημερινό μισθό του που διαιρείται δια δύο. Εγώ απο τα 10 χιλιάρικα θα πάω στα 5 και ο άλλος απο τα 1000 ευρώ θα πάει στα 500. Τι; Δεν μπορείς να ζήσεις; Στα αρχεία μου...

2. Γιατί να απολυθούν τα κομματόσκυλα; Και αυτοί χρειάζονται. Όχι για δουλειά ρε παιδάκι μου. Για ψήφους...Τι δουλειά θα την βγάλουν οι άλλοι...

3. Είσαι στο δημόσιο και σπούδασες, κουράστηκες και δουλεύεις πραγματικά; Έχασες! Σε εξισώνω με το κομματόσκυλο που δεν πατάει στη δουλειά του και θα πληρώσετε μαζί την κρίση. Εξάλλου όλοι μαζί τα φάγαμε.

4. Οι μισθοί που είχατε μέχρι σήμερα βγήκαν με αξιοκρατικά κριτήρια (στο Οικονομικών πάμπλουτοι, στο Άμυνας πάμπτωχοι) και έτσι θα τους διαιρέσουμε δια του 2. Τι ενιαία μισθολόγια και βλακείες, αυτά είναι του σατανά.

5. Μην μιλάς, επιβαρύνεις τη θέση σου...

Να τον χαίρεστε όσοι τον ψηφίσατε...



Φιλικά