Λειτουργεί ως φυσικός «ανεμιστήρας» που διατηρεί δροσερό τον εγκέφαλο
Το χασμουρητό βοηθά τον εγκέφαλο να μην υπερθερμαίνεται, ώστε να λειτουργεί καλύτερα
Το χασμουρητό δεν αποτελεί μόνο σημάδι κούρασης ή βαρεμάρας. Λειτουργεί ουσιαστικώς ως ο «θερμοστάτης» του οργανισμού μας,
ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να κρατά… δροσερό τον εγκέφαλό μας.
Και αυτό διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως ακριβώς και οι υπολογιστές, δεν επεξεργάζεται εξίσου αποτελεσματικά τις πληροφορίες όταν υπερθερμαίνεται. Ετσι, όταν το κεφάλι μας αρχίζει να ανεβάζει θερμοκρασία το χασμουρητό δρα ως φυσικός… ανεμιστήρας επιτρέποντας στον δροσερό αέρα να φτάσει στον εγκέφαλο και να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του.
Κρύο… χασμουρητό
Μελέτη που διεξήγαγαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Πρίνστον σε 160 άτομα στην Αριζόνα έδειξε ότι οι εθελοντές χασμουριούνταν τουλάχιστον διπλάσιες φορές τον χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι – και αυτό διότι τον χειμώνα η θερμοκρασία του σώματός τους ήταν υψηλότερη από τον αέρα γύρω τους.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χώρισαν τους 160 εθελοντές σε δύο ισάριθμες ομάδες. Παρακολούθησαν πόσο συχνά η πρώτη ομάδα των 80 ατόμων χασμουριόταν όταν έβλεπε εικόνες άλλων ατόμων να χασμουριούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η δεύτερη ομάδα υποβλήθηκε στην ίδια ακριβώς άσκηση αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Θέμα εξωτερικής θερμοκρασίας
Όπως προέκυψε τον χειμώνα όταν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί κατά μέσο όρο, το 45% των εθελοντών αποκρίθηκε με χασμουρητό στις εικόνες που έδειχναν χασμουρητό. Ωστόσο το καλοκαίρι, οπότε η εξωτερική θερμοκρασία ήταν ανώτερη από τους περίπου 37 βαθμούς Κελσίου του ανθρώπινου σώματος, ποσοστό μικρότερο του 25% των εθελοντών αποκρίθηκε με χασμουρητό. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος από το χασμουρητό αφού ο αέρας που εισπνέουμε είναι πιο ζεστός από τον οργανισμό μας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η θερμοκρασία του εγκεφάλου επηρεάζεται από την ποσότητα της πληροφορίας που πρέπει να επεξεργαστεί ο βιοχημικός «υπολογιστής» μας, τη θερμοκρασία του αίματος καθώς και από τον ρυθμό με τον οποίον το αίμα ρέει στον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Αντριου Γκάλαπ, η υπερθέρμανση του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει αίσθημα υπνηλίας, γεγονός που εξηγεί για ποιον λόγο χασμουριόμαστε όταν νυστάζουμε. «Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη, αυξάνονται οι πιθανότητες να αισθανόμαστε κούραση. Τη νύχτα, λίγο προτού κοιμηθούμε η θερμοκρασία του οργανισμού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της».
http://www.onlycy.com/
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Χασμουρητό, ο «θερμοστάτης» του οργανισμού
Αναρτήθκι απού
kolindrina maslatia
στις
10:30:00 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες
επιστήμονες
,
υγεία