Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Φρούριο η Θεσσαλονίκη ενόψει των διαδηλώσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ


Φρούριο θα είναι η Θεσσαλονίκη το Σάββατο για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η αστυνομία αναμένει να πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες σε όγκο διαδηλώσεις των
τελευταίων ετών στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της αστυνομίας.
Στη Θεσσαλονίκη θα φτάσουν, όπως και κάθε χρόνο, διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα και για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να κινητοποιήσει δυνάμεις περίπου πέντε χιλιάδων αστυνομικών. Εκτός από αστυνομικούς, στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί και ο φράκτης από μέταλλο και πλέξι γκλας, που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και στις διαδηλώσεις του Ιουλίου στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να αποκλείσουν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το απόγευμα του Σαββάτου. Ο φράχτης κατασκευάστηκε στη Γαλλία, έχει ύψος 2,2 μέτρα, κόστισε 50.000 ευρώ και μπορεί να αντέξει μεγάλες πιέσεις πλήθους, ώστε να εμποδίσει την προσέγγιση διαδηλωτών στο «Βελλίδειο». 
Σημειώνεται επίσης, πως προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης γίνονται και από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, με πρώτο μέτρο την απομάκρυνση όλων των κάδων σκουπιδιών από το κέντρο της πόλης για τις επόμενες μέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ σε κείμενο το οποίο συνυπέγραψαν και οι εκπρόσωποι 19 παραγωγικών φορέων της πόλης.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο ζητείται να μην πάρει μορφές βίας ο δυναμισμός που θα θελήσουν να προσδώσουν στις διεκδικήσεις τους οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις και να μη φτάσει ως την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
«Η καταστροφική βία δεν βοηθάει τα όποια αιτήματα ή τους εργαζόμενους. Το αντίθετο» τονίζει ο Γ. Μπουτάρης, καλώντας παράλληλα τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να ανταποκριθούν στις δικές τους ευθύνες, να σεβαστούν την πόλη και να περιφρουρήσουν την ειρηνική ζωή.


Οι «Αγανακτισμένοι» και οι οπαδοί του Ηρακλή
Αυτό το οποίο φαίνεται να προβληματίζει τις αρχές, είναι ότι φέτος υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές. Ο ένας είναι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» που προγραμματίζει να έχει δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος είναι οι οπαδοί του Ηρακλή, που μετά τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας στη β' κατηγορία, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στην οδό Αγίου Δημητρίου.