Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Έφτασε η ώρα για την έκτακτη εισφορά - Αποστέλλονται 2,3 εκατ. ειδοποιητήρια


Η ώρα που φοβούνται οι περισσότεροι Έλληνες φορολογούμενοι έφτασε, καθώς μέχρι τα μέσα του μήνα, αναμένεται να έχουν σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά
για αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να εισπράξει περίπου 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να τονωθούν τα κρατικά έσοδα. Πάντως, η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους παραμένει σημαντική και ο βαθμός κάλυψης της τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά και τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τις έκτακτες εισφορές για περίπου 600.000 φορολογουμένους που έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό και δεν το έχουν παραλάβει ακόμη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο επιστρεφόμενος φόρος δεν θα καταβληθεί στον φορολογούμενο, ο οποίος με το ίδιο σημείωμα θα ενημερωθεί ότι παρακρατείται για να συμψηφιστεί με τον κεφαλικό φόρο, την έκτακτη εισφορά τεκμηρίων (αυτοκίνητα άνω 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής και πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η παρακράτηση του επιστρεφόμενου φόρου εισοδήματος αφορά και τους φορολογουμένους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν έχουν εισπράξει το σχετικό ποσό, λόγω υποχρεωτικού ελέγχου που προκαλεί η επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν σε πρώτη φάση, προέκυψαν έπειτα από την εκκαθάριση 4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων από συνολικά 5,5 εκατ. που υποβλήθηκαν φέτος και η επόμενη «παρτίδα» ειδοποιητηρίων, θα σταλεί στους υπόχρεους μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και των υπόλοιπων 1,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2010. 
Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη εισφορά κυμαίνεται μεταξύ του 1% - 4% για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος αγγίζει τα 300 ευρώ. Το οφειλόμενο από τις έκτακτες εισφορές μπορεί να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.