Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αποτελέσματα της σύσκεψης για τα ταξί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον αγώνα των επαγγελματιών αυτοκινητιστών (οδηγών ταξί) εν όψει των επικείμενων εξελίξεων για τον κλάδο εξέφρασε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος προήδρευσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011, στις 13.00 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μ. Φωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ι. Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χ. Γκουντενούδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Π.Κ.Μ. Δ. Λευκόπουλος, εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και ο πρόεδρος των Σωματείων ΤΑΞΙ Ν. Θεσσαλονίκης Κ. Γιαννακάκης, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί Π. Κισσάς, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ των επτά περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην έναρξη της σύσκεψης ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης συνεχάρη τους εκπροσώπους των ΤΑΞΙ της Π.Κ.Μ. για «την άψογη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων». Αφού επεσήμανε τις δυσκολίες άσκησης και επιβίωσης του επαγγέλματος των οδηγών ΤΑΞΙ που πλήττεται ιδιαίτερα από την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο κ. Δ. Ψωμιάδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες. Ο κ. Δ. Ψωμιάδης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εναρμονιζόμενη με τη γραμμή και των άλλων Περιφερειών της Ελλάδος, θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους,  στηρίζοντας τις δίκαιες αποφάσεις και δράσεις τους με στόχο τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων και συνθηκών εργασίας τους και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα εφαρμόσαμε κατά γράμμα την απόφαση που λήφθηκε από τους Περιφερειάρχες να μην εκδοθεί καμία άδεια μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος. Επειδή όμως αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, και για να έχει ουσία η σημερινή μας σύσκεψη, θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας και να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου. Εμείς σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε ότι η αντιφατική θέση του Υπουργείου σας δημιούργησε επιπλέον προβλήματα και επιμένουμε στην ένταξη πληθυσμιακών κριτηρίων για την έκδοση των νέων αδειών. Στο όνομα της απελευθέρωσης των ταξί, δεν πρέπει να αφανιστούν όσοι ασκούν το επάγγελμα και έχουν άδειες ταξί μέχρι σήμερα, όπως κι εσείς αντιλαμβάνεστε ότι με τις κινητοποιήσεις σας δεν πρέπει να προκληθεί αρρυθμία στην οικονομία της πόλης μας και να στραφεί το κοινωνικό σύνολο εναντίον σας».
«Πριν λίγες εβδομάδες η κυβερνητική ακαμψία ταλαιπώρησε την κοινωνία και έπληξε τον τουρισμό και την εθνική οικονομία» δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδηςκαι πρόσθεσε «Δυστυχώς ο κ. Ραγκούσης συνεχίζει την ίδια τακτική. Όπως φαίνεται, θα επιχειρήσει πάλι να φέρει τους ταξιτζήδες και την κοινωνία ολόκληρη προ τετελεσμένων. Τον Αύγουστο υπήρξε συμφωνία για απελευθέρωση με κανόνες. Ποιοι είναι αλήθεια αυτοί οι κανόνες; Να ξεκινήσει διάλογος άμεσα. Διάλογος ειλικρινής και έντιμος. Όχι κατευθυνόμενος και προσχηματικός». 
Από την πλευρά τους οι πρόεδροι και τα μέλη των σωματείων ιδιοκτητών ταξί που συμμετείχαν στη σύσκεψη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο εν αναμονή των αποφάσεων της συνεδρίασης του Υπουργικού συμβουλίου και του νέου Σχεδίου νόμου που θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και για τις «κόκκινες γραμμές» που ως ομοσπονδία έχουν θέσει. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στις αρνητικές συνέπειες του «ανοίγματος» του επαγγέλματος, καθώς και στην πρόθεσή τους να προβούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.