Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Δεσμεύσεις ότι δεν θα κλείσει το Γυμνάσιο Πλατέος

19-08-2011-2Το Γυμνάσιο Πλατέος δεν περιλαμβάνεται στην πρόσφατη απόφαση για αναστολή συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων. Θα υπάρξει νέα;
Καλή εξέλιξη μπορεί να έχει η υπόθεση του Γυμνασίου Πλατέος, τουλάχιστον όσον αφορά τη νέα σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο
Παιδείας διαβεβαιώνει τώρα ότι θα αναστείλει την απόφαση για κατάργησή του. Εξέλιξη που, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα δικαιώσει τον αγώνα των γονέων, μαθητών, κατοίκων και δημοτικής αρχής που δεν αποδέχθηκαν ως δεδομένη την απόφαση και αγωνίστηκαν δυναμικά, στοχευμένα και ενωτικά για την ανατροπή της.
Για τις δεσμεύσεις αυτές ενημέρωσαν, το βράδυ της Τετάρτης, τους συγκεντρωμένους στο υπό κατάληψη σχολείο ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας και ο Βουλευτής κ. Τάσος Σιδηρόπουλος. Με αποτέλεσμα, να αποφασιστεί η λήξη, το ίδιο βράδυ, της κατάληψης του σχολείου που διήρκεσε 17 μέρες.
Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης, θα πρέπει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας να ορίσει εκ νέου τους καθηγητές στο Γυμνάσιο Πλατέος και να ακυρώσει τις σχετικές με την κατανομή των μαθητών του Γυμνασίου σε άλλα σχολεία της περιοχής αποφάσεις της.
Η εν λόγω απόφαση αναίρεσης της προηγούμενης δεν φαίνεται να σχετίζεται με ενδεχόμενη επαναφορά της προηγούμενης απόφασης για συγχώνευση των Γυμνασίων Τρικάλων και Κορυφής.

dimitriadis2010Δεσμεύσεις στον Δήμαρχο
Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, σε επικοινωνία που είχε προχθές με το υπουργείο Παιδείας έλαβε την δέσμευση του υπουργείου Παιδείας – ανάλογη ενημέρωση είχε ο Δήμαρχος και από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης κ. Θ. Καρτσιώτη – ότι το σχολείο δεν θα κλείσει και θα λειτουργήσει φέτος κανονικά.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στη «Μ», σήμερα Παρασκευή η υφυπουργός θα υπογράψει τη νέα απόφαση με την οποία θα αναστείλει την προηγούμενη απόφασή της για κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος. Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η θετική αυτή εξέλιξη δικαιώνει τον αγώνα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και των κατοίκων της περιοχής που συμμετείχαν με πρωτοφανή μαζικότητα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν, τις οποίες στήριξε η δημοτική αρχή, χωρίς να θέτουν αποπροσανατολιστικά διλήμματα.   

sidiropoulos_2011Δεσμεύσεις στον Βουλευτή Σιδηρόπουλο
Για την εξέλιξη ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τηλεφωνική επικοινωνία τον βουλευτή κ. Τάσο Σιδηρόπουλο. Όπως μας είπε ο βουλευτής, η κ. Χριστοφιλοπούλου του είπε ότι θα υπογράψει άμεσα (χθες ή σήμερα) τη νέα απόφαση και θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις διαβεβαιώσεις που είχε (σχετικό υπόμνημα της είχε αποστείλει και ο κ. Σιδηρόπουλος) ότι το σχολείο διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές αλλά και τη δυνατότητα να υποδεχθεί και άλλους μαθητές, η υφυπουργός αποδέχθηκε το δίκαιο του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας καθώς φάνηκε ότι δεν ισχύει η ενημέρωση που είχε ότι το σχολείο δεν μπορεί να συστεγάζεται με το Λύκειο και δεν έχει τις αναγκαίες υποδομές.
Θα υπάρξει νέα απόφαση;
Πάντως, να σημειώσουμε ότι το Γυμνάσιο Πλατέος δεν περιλαμβάνεται στη νέα απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με την οποία αναστέλλεται – για το σχολικό έτος 2011-12 - η προηγούμενη απόφασή της για συγχωνεύσεις και καταργήσεις ορισμένων σχολείων. Η απόφαση ελήφθη στις 20 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 11 Αυγούστου 2011.
Αν θα υπάρξει νέα απόφαση της υφυπουργού, με την οποία θα αναστέλλει και την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος δεν το γνωρίζουμε. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αν θα υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις, έως ότου δούμε να γίνονται πράξη…
Δήλωση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας
Στο θέμα αναφέρεται σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Αλεξάνδρειας. Σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής:
«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012»
την Παρασκευή 19/8 υπογράφεται η σχετική απόφαση από την Υφυπουργό Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου
«Το Γυμνάσιο Πλατέος θα παραμείνει ανοιχτό και θα λειτουργήσει κανονικά το σχολικό έτος 2011-2012». Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτης.
Την Παρασκευή 19 Αυγούστου η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου αναμένεται να υπογράψει την απόφαση αναστολής προηγούμενης απόφασής της (24-6-2011), κατά το μέρος που αφορά την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.
Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης δήλωσε σχετικά:
«Η κατηγορηματική διαβεβαίωση των αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Παιδείας για τη μη κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος αποκαθιστά την αδικία που, προς στιγμήν, πήγε να συντελεστεί και δικαιώνει τις προσπάθειες και τους αγώνες των κατοίκων του Πλατέος και των τοπικών φορέων.
Είχα δηλώσει εξ’ αρχής, όταν ανακινήθηκε από το υπουργείο Παιδείας το συγκεκριμένο ζήτημα ότι είμαστε αντίθετοι στην συγχώνευση και πολύ δε περισσότερο στην κατάργηση οιασδήποτε σχολικής μονάδας που λειτουργεί στο δήμο. Το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε τρεις αποφάσεις, υπήρξε ομόφωνη απόφαση του διαπαραταξιακού οργάνου όπου συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και σχετικά έγγραφα που διαβιβάσαμε στο υπουργείο. Δυστυχώς, όμως, βρέθηκαν κάποιοι που διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, επικαλέστηκαν δήθεν “ολιγωρία” και “έλλειψη προτάσεων” εκ μέρους της διοίκησης του δήμου, καλλιέργησαν τον τοπικισμό και δίχασαν την κοινωνία, με αποκλειστικό στόχο να επιρρίψουν την κύρια ευθύνη για ό,τι έγινε στον δήμο και στον δήμαρχο προσωπικά.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσοι τάχθηκαν στο πλευρό του δήμου και υποστήριξαν τις θέσεις μας για διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων ως έχουν.
Όσον αφορά ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Γυμνάσιο Πλατέος, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, τον Σύλλογο Γονέων, τους μαθητές, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τον Αντιδήμαρχο, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, τους κατοίκους του Πλατέος και άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, που όλες αυτές τις μέρες και νύχτες κινητοποιήθηκαν και ήταν σε συνεχή εγρήγορση. Επίσης, να ευχαριστήσω και συγκεκριμένους πολιτικούς, που τάχτηκαν ανοιχτά με τις θέσεις μας και με έμπρακτες ενέργειές τους στήριξαν το δίκαιο αίτημα για την μη κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος.»
Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2011-2012, με τρεις αποφάσεις της υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β/440/18-3-2011, προέβη μεταξύ άλλων στη συγχώνευση του Γυμνασίου Τρικάλων στο Γυμνάσιο Κορυφής και στον υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων Καμποχωρίου-Βρυσακίου και Καβασίλων, από 6/θέσια σε 5/θέσια.
Στις αποφάσεις αυτές αντέδρασε ο δήμος Αλεξάνδρειας, με την έκδοση ψηφισμάτων από το δημοτικό συμβούλιο και εγγράφων, που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Η θέση του δήμου Αλεξάνδρειας ήταν εξ’ αρχής σαφής: να λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες της περιφερείας του, ως έχει.
Στις 24 Ιουνίου, η υφυπουργός Παιδείας, με νεώτερες αποφάσεις της για το ίδιο θέμα, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β/1575/27-6-2011, ανακαλεί τις προηγούμενες που η ίδια υπέγραψε, επαναφέρει τη διατήρηση του Γυμνασίου Τρικάλων, ενώ παράλληλα αποφασίζει την κατάργηση μίας -και μοναδικής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: του Γυμνασίου Πλατέος, που έχει δυναμικό 145 μαθητές.
Η τελευταία απόφαση της υφυπουργού, όσον αφορά αποκλειστικά και μόνον την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Το δημοτικό συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του καταδίκασε την απόφαση και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. Κάτοικοι του Πλατέος και ο Σύλλογος Γονέων, με την υποστήριξη του τοπικού αντιδημάρχου και του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, αντέδρασαν. Προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Γυμνασίου, που συνεχιζόταν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 17/8, οπότε μεταφέρθηκε, μέσω του βουλευτή κ. Τάσου Σιδηρόπουλου και του δημάρχου, η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι αναστέλλεται η ισχύς της απόφασης κατάργησης του Γυμνασίου Πλατέος, τουλάχιστον για το σχολικό έτος 2011-2012». 
Έληξε η κατάληψη του Γυμνασίου
Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας, ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, πείσθηκαν γονείς και κάτοικοι να λήξουν την κατάληψη του Γυμνασίου - μετά από 17 μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων - και να εγκαταλείψουν τον χώρο του σχολείου ώστε να ετοιμαστεί να λειτουργήσει και πάλι για τη νέα σχολική χρονιά.
Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναφέρεται στις εξελίξεις και στην απόφαση για διάλυση της Επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασύστασής της στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις, αλλά και με… υποσχέσεις για νέους κοινωνικούς αγώνες.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την χθεσινή (προχθεσινή) έκτακτη παρουσία και παρέμβαση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ημαθίας κ. Τάσου Σιδηρόπουλου, στους συγκεντρωμένους μαθητές, γονείς και κατοίκους στο υπό κατάληψη γυμνάσιο Πλατέας, η οποία συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση της απόφασης της υφυπουργού Παιδείας για ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απόφασης κατάργησης του γυμνασίου (που προκαλεί ερωτηματικά, όπως και για το καθεστώς λειτουργίας..), κατόπιν και της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ του δέσμευσης, καθώς και του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, και θεωρώντας ότι ο σκοπός της συντονιστικής επιτροπής έχει ολοκληρωθεί (για την ώρα) με επιτυχία, κηρύσσουμε την διάλυση της, κινούμενοι πάντα στο πνεύμα δημιούργησής της.
Ευχόμαστε να μην ξαναχρειαστεί η επανασύστασή της στο μέλλον, ΑΜΕΣΟ ή ΕΜΜΕΣΟ. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε εκ των υστέρων εκτροπή ή παρέκκλιση από τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, οποιοσδήποτε εμπαιγμός, μας βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ και ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΥΣ, σε συνδυασμό με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.
Ευχαριστούμε ΘΕΡΜΑ όλους όσους στήριξαν αυτόν τον καθ’ όλα ΔΙΚΑΙΟ αγώνα, για τα μέχρι πρότινος ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, τα οποία τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση, όπως η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτήν.
Θεωρώντας ότι ένα πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα κοινωνικό πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τους αμέσως επόμενους κοινωνικούς αγώνες. Γιατί κάτι μυρίζει ΕΝΤΟΝΑ στο Πλατύ και δεν είναι η ΕΒΖ...
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΑΜΕ ΠΑΝΤΑ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ».


http://www.maknews.gr/