Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στο κτηριακό συγκρότημα του Καντάφι εισέβαλαν οι εξεγερμένοι


Στο κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Καντάφι κατάφεραν να εισβάλουν οι εξεγερμένοι, μετά από σκληρές μάχες με τις πιστές στο Λίβυο ηγέτη δυνάμεις.

Στο κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Καντάφι κατάφεραν να εισβάλουν οι εξεγερμένοι, μετά από σκληρές μάχες με τις πιστές στο Λίβυο ηγέτη δυνάμεις. Όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters στην περιοχή, οι αντικαθεστωτικοί
πυροβολούν στον αέρα πανηγυρίζοντας για την εξέλιξη. Αναφέρουν ακόμη πως οι υποστηρικτές του Καντάφι πλέον δεν αντιστέκονται. Λίγο αργότερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν και στο σπίτι του Καντάφι.
Νωρίτερα, αεροσκάφη του NATO πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος, ενώ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV μετέδωσε ότι καπνός υψώνεται από το συγκρότημα του Καντάφι έπειτα από επιδρομή του NATO.
Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει αεροσκάφη πάνω από την Τρίπολη, αλλά χωρίς να διευκρινίσει εάν πράγματι έπληξαν το συγκρότημα του λίβυου ηγέτη.
Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι εξεγερμένοι πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ρας Λανούφ και ανάγκασαν τους μαχητές που είναι πιστοί στον Καντάφι να υποχωρήσουν στα προάστια της πόλης Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, το οποίο επίσης μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι υποχωρούν προς δυσμάς, προς τη γενέτειρα του συνταγματάρχη, την Σύρτη.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον δήλωσε αυτό ήταν ήδη γνωστό από χθες, ότι δηλαδή οι εξεγερμένοι ελέγχουν, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, το 80% της πρωτεύουσας της Λιβύης.
«Μόλις μίλησα με τον (πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου) ʼμπντουλ Τζαλίλ, ο οποίος μου είπε ότι το 80% της Τρίπολης ελέγχεται από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο αλλά ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προχωρήσει περαιτέρω» στον πλήρη έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας, πρόσθεσε η Κάθριν Αστον.
Εκανε ακόμη γνωστό πως οι ηγέτες των εξεγερμένων εξέφρασαν την επιθυμία τους για διεθνή βοήθεια στην προετοιμασία των εκλογών στη χώρα.
Σάιφ Αλ Ισλάμ: Στην Τρίπολη ο Μουαμάρ Καντάφι
Εν τω μεταξύ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι δήλωσε ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τρίπολη, όπου μαίνονται οι μάχες. «Ο Καντάφι και όλη η οικογένειά του είναι στην Τρίπολη» ανέφερε μετά την επίσκεψή του νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Rixos, όπου έχουν καταλύσει πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι υποστηρικτές του καθεστώτος «τσάκισαν τη ραχοκοκαλιά των εξεγερμένων ... Νικάμε».
Στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο μαίνονταν επίσης μάχες.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ από την πλευρά του δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Μουάμαρ Καντάφι και η στρατιωτική συμμαχία δεν τον θεωρεί στόχο: «Αν ξέρετε, πείτε το και σε μένα. Δεν έχω ιδέα και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει πραγματικά σημασία, με την έννοια ότι η λύση αυτής της κατάστασης θα είναι πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Καναδός συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη βάση του στη Νάπολη.
Ο Λαβουά πρόσθεσε πως, αν ο Καντάφι αναχωρήσει από τη Λιβύη, δεν θα είναι θέμα για το ΝΑΤΟ, η εντολή του οποίου είναι να προστατεύσει τους Λίβυους αμάχους.
Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως το τέλος του Καντάφι «είναι κοντά» και πως οι οπαδοί του δίνουν μια «χαμένη μάχη», προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε απειλή για τον πληθυσμό.
Αναδίπλωση ΔΠΔ για τη σύλληψη του Σαΐφ αλ Ισλάμ
Εν τω μεταξύ, μετά την επανεμφάνιση του υιού του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, στην Τρίπολη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ της Χάγης έσπευσε να ανακοινώσει σήμερα πως ουδέποτε είχε λάβει επιβεβαίωση από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για τη σύλληψή του.
Παρά τις πληροφορίες τα ξημερώματα της Δευτέρας περί σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ από τους αντικαθεστωτικούς, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη, ο γιος του Καντάφι πραγματοποίησε θριαμβευτική επανεμφάνιση αρχικά στο ξενοδοχείο των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο της Τρίπολης και στη συνέχεια μιλώντας σε υποστηρικτές του καθεστώτος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2041081