Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Standard & Poor's: Το γαλλικό σχέδιο ίσως οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία την Ελλάδα


Σε επιλεκτική χρεοκοπία ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα η γαλλική πρόταση για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Standard & Poor's. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η πρόσφατη μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε «CCC» από «Β» οφείλεται εν μέρει στην άποψή ότι
το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2011-2014, θα μπορούσε να απαιτήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση χρέους με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ουσιαστική χρεoκοπία στις δανειακές της υποχρεώσεις.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρουσιαστεί μια σειρά από προτάσεις που αφορούν το θέμα αυτό και οι λεπτομέρειες σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανώς ρευστές ακόμη», αναφέρει ο ξένος οίκος στην ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, η Standard & Poor's παραπέμπει σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότι η συναλλαγή θεωρείται «προβληματική», αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση (των πρωτοτύπων τίτλων).
Στο πλαίσιο αυτό η Standard & Poor's σημειώνει πως και οι δύο προτάσεις του γαλλικού σχεδίου θα ισοδυναμούσαν με την πώληση χρέους, ενώ και οι δύο θα επέστρεφαν χαμηλότερη αξία στους ομολογιούχους από ό,τι θα είχαν σύμφωνα με τους αρχικούς όρους της επένδυσής τους.
Όπως σημειώνεται, σκοπός του γαλλικού σχεδίου για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι να μειώσει το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.
«Εν συντομία, η άποψή μας είναι ότι η κάθε μία από τις δύο χρηματοδοτικές επιλογές που περιγράφονται στην πρόταση της FBF μάλλον θα συνιστά χρεοκοπία βάσει των κριτηρίων μας», τονίζει ο οίκος.
Η S&P προσθέτει πως ανεξάρτητα από το αν εφαρμοστεί η πρόταση της FBF, εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, που επηρεάζει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

http://www.eklogika.gr/news/5317