Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ψήνεται επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο

Image

Την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ από το δάνειο ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει τις οφειλές της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, η ιδιότυπη στάση πληρωμών των
τελευταίων μηνών, θα οδηγήσει υπουργούς και συνδικαλιστικές ομάδες στην πόρτα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τσάρου της Οικονομίας, Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να διεκδικήσουν ό,τι αφήσουν οι τόκοι από τα 12 δισ. της 5ης δόσης.
Εκεί θα παιχτεί το μεγάλο παζάρι, καθώς δεν είναι μόνο οι αγρότες που δεν έχουν λάβει την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο κίνησης ή τις ενισχύσεις βιολογικής γεωργίας ή των καπνοπαραγωγών, είναι μια σειρά από ομάδες που ασκούν κι αυτές όσες πιέσεις μπορούν, για να μπουν ψηλά στη λίστα προτεραιότητας του κ. Βενιζέλου.
Μετά το «κάζο» που έπαθε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνοντας ότι ο φόρος θα επιστραφεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, από τον Μάιο και μετά δεν γίνεται καμία δήλωση για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
Αν βάλουμε κάτω τα πράγματα, πάντως, θα δούμε ότι δεν γίνεται να επιστραφούν τα ποσά νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι. Εφόσον, η απόφαση ελήφθη από το Eurogroup, τελικά, στις 2 Ιουλίου, μέχρι να εκταμιευτούν τα ποσά θα έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου.
Με τους ρυθμούς που κινείται το καλοκαίρι το ελληνικό δημόσιο, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να «μοιραστούν» τα χρήματα μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι οι πιο πιθανοί μήνες… πληρωμής.
 
Στο μάτι του Βενιζέλου
Από το 2012, όμως, το σκηνικό ανατρέπεται. Την εξίσωση του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο με το 80% του ειδικού φόρου που ισχύει σήμερα περιλαμβάνει νέα τροπολογία που καταθέτει μαζί με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, θα ισχύσουν και για το αγροτικό πετρέλαιο οι αλλαγές στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα εφαρμοστούν σταδιακά μέχρι τις 31/12/2013. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του φόρου από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.


http://www.agronews.gr/content/view/68651/200/lang,el/