Σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης των κυπριακών κρατικών ομολόγων, στο Baa1, από Α2, προχώρησε την Τετάρτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκφράζοντας
ανησυχία ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης στο Μαρί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη ανησυχητική δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας και να πλήξουν την ανάπτυξη.
Ο Οίκος θέτει σε αρνητικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ενώ προχωρεί σε υποβάθμιση και των προβλέψεων του για την οικονομική ανάπτυξη το 2011 στο 0% και το 2012 στο 1%.
Επίσης, οι Moody’s, υποβάθμισαν την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Κύπρου στο P2, από P1.
”Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη των Moody’s ότι στο σημερινό περιβάλλον, οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση Baa1, υποεκτιμήθηκαν”, αναφέρει.
Σε ανακοίνωση του ο Οίκος αναφέρει ότι βασικός λόγος της υποβάθμισης είναι η ανησυχία για τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου, που ενισχύεται από τις επιπτώσεις από την μεγάλη έκρηξη στις 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση που σκότωσε 13 ανθρώπους και κατέστρεψε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού.
Επίσης, ως λόγο υποβάθμισης, οι Moody’s επικαλούνται το ”όλο και πιο εριστικό εγχώριο πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει αυξήσει τους κινδύνους στην εφαρμογή των νέων κυβερνητικών δημοσιονομικών σχεδίων”.
Οι Moody’s προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, τουλάχιστον κάποιες κυπριακές τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη, μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης τους στην Ελλάδα.
Ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πρόσφατα μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας, ”ο θετικός αντίκτυπος των εν λόγω μέτρων για τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού”, σημειώνει ο οίκος Moody’s.
”Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου”, προσθέτει.
”Ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης είναι το όλο και πιο εριστικό πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, στον απόηχο της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού”, σημειώνουν οι Moody’s.
Σύμφωνα με τον Οίκο, ”αυτή η αρνητική εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο σε σχέση με την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων, πολλά από τα οποία θα απαιτήσουν όχι μόνο διακομματική υποστήριξη, αλλά και την αποδοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων”.
Επίσης, προειδοποίησε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ίσως να χρειαστεί να στηρίξει επιπλέον τις κεφαλαιακές ανάγκες κάποιων τραπεζών στα επόμενα λίγα χρόνια λόγω της ”σημαντικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών” στην Ελλάδα.
”Συνολικά, λίγο κάτω του 40% του συνόλου των δανείων που δόθηκαν από τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες κυπριακές τράπεζες είναι σε πελάτες με έδρα την Ελλάδα”, αναφέρει ο Οίκος.