Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Στο μικροσκόπιο της τρόικας και πάλι η ελληνική οικονομία


Στην Αθήνα θα βρίσκεται και πάλι από σήμερα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, με σκοπό να ενημερωθεί και να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το κλιμάκιο της τρόικας, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους εταίρους στην Ουάσινγκτον, ενώ στο επίκεντρο των ελέγχων που θα πραγματοποιήσει, θα βρεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το ποσό των 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το οποίο έπεσε έξω η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θεωρούνται κρίσιμοι ενόψει των αποφάσεων που πρέπει να λάβει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στη συμφωνία παροχής νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Πιο αναλυτικά, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, θα ξεκινήσει τους ελέγχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθεί για:

1. Την πορεία των εσόδων του κράτους συνολικά και ανά τομέα (εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία)
2. Την πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων και
3. Τις πιθανές αποκλίσεις (ελαστικότητα εσόδων και δαπανών) που προβλέπουν τα υπουργεία ως το τέλος του έτους.