Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση




Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ


  Κατερίνη 28 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου:
Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση

«Η ανάπτυξη ή αξιοποίηση της ενέργειας, των υδρογονανθράκων, της γεωθερμίας, του
ορυκτού πλούτου, θα δώσουν ώθηση στην οικονομία συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στην παραγωγή πλούτου στη χώρα μας» τόνισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σχεδίου νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα παραγωγής υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Τα αποθέματα πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «για το πετρέλαιο ξοδεύουμε το 5% του ΑΕΠ, ένα τρομακτικό νούμερο. Υπάρχει μια συζήτηση χρόνια να μην επεκτείνουμε την ΑΟΖ, γιατί θεωρείται casus belli προς Ανατολάς και ότι υπάρχει πετρέλαιο το οποίο δεν αξιοποιούμε για λόγους ανεπάρκειας ή ανικανότητας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα πια να συζητήσουμε σοβαρά και νομίζω με τη δημιουργία του φορέα, αλλά και τους διαγωνισμούς που δρομολογεί με βάση την πρόβλεψη στη συνέχεια η Κυβέρνηση, θα πάμε σε αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο, να δούμε τι, εν πάση περιπτώσει, από υδρογονάνθρακες έχει αυτή η χώρα και πώς το αξιοποιούμε και πώς υποκαθιστούμε τη μεγάλη δαπάνη του 5% του ΑΕΠ γι’ αυτόν τον πόρο, γι’ αυτόν τον υδρογονάνθρακα.
Και φυσικά, υπάρχει και το αέριο. Υπάρχει εκτίμηση ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλα αποθέματα αερίου, όχι τόσο πετρελαίου. Αυτό μένει να δικαιωθεί. Είναι το τόξο του Ησιόδου ή δεν ξέρω ποια άλλα. Είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει σε βάθος, καθαρά στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν και μύθοι ότι αν βγάλουμε πετρέλαιο ή αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο θα σωθούμε ξαφνικά και θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς η οικονομία. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση.
Όμως, κύριε Υπουργέ, η αίσθηση η δικιά μου είναι, από αυτά πού είπατε και από αυτά που διαβάζω και ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο, ότι έχουμε έναν πλούτο που πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και υπάρχει και ενδιαφέρον. Ακούω και διάφορους συναδέλφους από διάφορες πλευρές, που λένε ότι θα ξεπουλήσουμε. Μα, η μέθοδος που αξιοποιούνται αυτοί οι υδρογονάνθρακες είναι συγκεκριμένη. Έρχονται ξένες εταιρείες, γίνεται διαγωνισμός, παίρνει τα royalties η χώρα, που τα αξιοποιεί. Ξαφνικά θα ανακαλύψουμε εμείς την Αμερική; Ή, εν πάση περιπτώσει, έχουμε και τον Πρίνο. Έχουμε ένα μοντέλο το οποίο δοκιμάσαμε τις περασμένες δεκαετίες. Λέω, λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο το μέγεθος της καλύτερης αξιοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Τα αποθέματα χρυσού
Για τα αποθέματα χρυσού που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε:
«Ο χρυσός εδώ και έξι μήνες, λόγω της κρίσης πήρε φωτιά. Υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα και το ξέρουμε όλοι –και υπήρχαν- και μεταλλεία χρυσού, μόνο που δεν θα αξιοποιούσαμε ορθολογικά και συνήθως η αξιοποίηση γινόταν κατά τρόπο λεηλάτησης. Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το χρυσό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και τα επόμενα χρόνια, όπου θεωρήθηκε ότι μετά τη Συνθήκη του Μπρέτον-Γουντς ότι ο χρυσός παρέλκει σαν αγαθό. Νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να δούμε το χρυσό, όπως και τα άλλα μεταλλεύματα»

Για τα μεταλλεύματα χρωμίτη στα Πιέρια

Το παράδειγμα των μεταλλευμάτων χρωμίτη στα Πιέρια ανέφρε την ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου για να τονίσει την ανάγκη αξιοποίησής του ορυκτού πλούτου προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου:
«Για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ –σας έκανα ερώτηση, μου απαντήσατε και σας ευχαριστώ, γιατί είναι προς τιμήν σας- στη Πιερία υπήρχαν μεταλλεία χρωμίτη. Τα αξιοποιούσαν οι Γερμανοί και μόλις έφυγαν, τα κουκουλώσαμε και μάλιστα αφήσαμε εξορυχθέν υλικό που δεν το αξιοποιήσαμε. Είναι προς τιμήν του κυρίου Υπουργού, γιατί προσέτρεξε και θα το αξιολογήσει στα πλαίσια της Επιτροπής που έχει συστήσει. 
Διερωτώμαστε, λοιπόν, αν είναι δυνατόν να υπάρχουν ορυκτά τα οποία δεν τα αξιοποιούμε πια στη χώρα μας. Είναι δυνατόν να μην αξιοποιούμε τον καταπληκτικό πλούτο που έχουμε σε γεωθερμία στη Βόρειο Ελλάδα; Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, επειδή αναδιατάσσεται η οικονομία -εκ των πραγμάτων μετά την κρίση θα αναδιαταχθεί η οικονομία- κλασικές παραγωγές και πολιτικές δεν μπορούν να αποδώσουν.
Υπάρχουν, λοιπόν, τα ορυκτά, οι υδρογονάνθρακες, ο νέος τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που μπορεί να φέρουν πλούτο και να βγάλουν την οικονομία από την ύφεση. Δεν τα μυθοποιούμε. Όμως, μπορεί να βοηθήσουν στην ανάκαμψη, στην αύξηση του Α.Ε.Π. και στο να πάει η χώρα σε μια άλλη περίοδο».

Τα προβλήματα με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών 
Ο κ. Παπαγεωργίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομιλία του και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όπως είπε
«Το τελευταίο που θέλω να σας επισημάνω, κύριε Υπουργέ, και αφορά έναν άλλο τομέα είναι το εξής: Έγιναν περίπου 6 χιλιάδες αιτήσεις αγροτών σ’ όλη τη χώρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 100 κιλοβάτ. Η Δ.Ε.Η., δυστυχώς, λέει: «Εγώ δεν έχω σύστημα».
Για παράδειγμα, στην Πιερία από τις 300 και πλέον αιτήσεις εγκρίθηκαν εξήντα. Είπατε ότι μετά τις 30 Ιουνίου θα αξιολογήσει η Δ.Ε.Η. ποιες παλαιότερες αιτήσεις ήταν σε εκκρεμότητα και θα δει την αναβάθμιση του δικτύου, ώστε από 2,5 εκατ. να το πάει στο 4,5 εκατ.
Θα  παρακαλούσα, λοιπόν, επειδή οι άνθρωποι μπήκαν σε έξοδα, αφού  η 30η Ιουνίου πέρασε, να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, τους υπόλοιπους 240, που έχουν τις μελέτες, που μπήκαν στον κόπο και που έχουν δεσμεύσει τα χωράφιά τους, τι θα κάνει.
Απελευθερώθηκε ενέργεια απ’ αυτούς; Γιατί υπήρχαν μερικοί που είχαν πάρει τις άδειες, τις περιέφεραν και είχαν μπλοκάρει τη δυναμικότητα.
Η Δ.Ε.Η. τι έλεγε; «Αφού έχω δώσει άδεια εγκατάστασης σε κάποιον, δεν μπορώ να τον πετάξω απ’ έξω παρά μόνο εάν τον αξιολογήσω» Να αξιολογηθούν, λοιπόν, όπως ειπώθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όσοι έχουν σκοπό να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, να τους δώσουν. Όσοι δεν έχουν να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες.
Δεύτερον, να αναβαθμιστεί το δίκτυο, κύριε Υπουργέ. Οι Βουλευτές θεωρούμαστε σάκος του μποξ. Μας λέτε «Ωραία, μας λένε. Κάναμε μελέτες, υποβάλαμε προγράμματα, πρέπει να αξιολογηθούν, πρέπει να μας δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης των μονάδων» Θα σας παρακαλέσω να το δείτε και προσωπικά, κύριε Υπουργέ.