Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: «Ψηφίσαμε πολύ καλά νομοσχέδια όμως, δεν υλοποιήθηκαν»




Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη 28 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου:
 «Ψηφίσαμε πολύ καλά νομοσχέδια όμως, δεν υλοποιήθηκαν»

Την αδυναμία να εφαρμοστούν πολιτικές και να υλοποιηθούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν
την προηγούμενη περίοδο στη Βουλή επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα παραγωγής υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «κι αυτό το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ χρήσιμο και φυσικά είναι ένα πολύ καλό νομοσχέδιο, καθότι δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ή αξιοποίηση της ενέργειας, των υδρογονανθράκων, της γεωθερμίας, του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Είναι ένα νομοσχέδιο που, κατά τη γνώμη μου, έχει αδικηθεί από τη συγκυρία. Δεν κοινοποιήθηκε στην κοινωνία και στα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι ένα νομοσχέδιο, όμως, από το οποίο η ελληνική οικονομία και η κοινωνία προσδοκά, γιατί η ανάπτυξη αυτών των τομέων θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Η ανάπτυξη αυτών των τομέων είναι ένας στόχος της Κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία. Έχουμε την ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχουμε τους υδρογονάνθρακες, έχουμε τα ορυκτά μας τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στην παραγωγή πλούτου στη χώρα μας.
Και επιπρόσθετα, με αυτό το νομοσχέδιο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του «20-20-20», όπως συνηθίσαμε να λέμε, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός θα επιφέρει ενίσχυση και αλλαγή του μείγματος στα καύσιμα, κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας που το αποζητάει και είναι η στόχευση του «20-20-20».
Επίσης, με την ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, λύνονται προβλήματα ανταγωνισμών ή προβλήματα αγκυλώσεων και συντονισμού των πολιτικών σε αυτόν τον τεράστιο χώρο. Για πρώτη φορά ορίζεται πιο συστηματικά η έννοια των ευάλωτων καταναλωτών. Είναι η κοινωνική πλευρά του νομοσχεδίου που θα πρέπει να την χαιρετήσουμε.
Τέλος, νομίζω ότι η μεγάλη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, τη γεωθερμία είναι κάτι το οποίο θεωρείται όλα τα χρόνια ταμπού στη χώρα μας. Πιστεύω ότι η εμπειρία μας, των τελευταίων ιδιαίτερα χρόνων, λέει το εξής απλό: Έχουμε ψηφίσει πάρα πολύ καλά νομοσχέδια, στην πράξη, όμως, αυτά δεν υλοποιήθηκαν.
Τώρα, δεν θα κριθούμε από το πόσο ορθά νομοθετούμε, πόσο σοφά νομοθετούμε. Τώρα πια νομίζω η συζήτηση και η κρίση των πολιτών και της πολιτείας θα γίνει επί των αποτελεσμάτων. Και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι κρίσιμη η επιτάχυνση και η υλοποίηση των πολιτικών που προσδοκούμε ότι θα φέρουν νέα δεδομένα στην οικονομία της χώρας μας. Έχουμε ένα νομοσχέδιο, που είναι χρήσιμο εργαλείο, αρκεί, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση εφεξής, στο άμεσο μέλλον, να δώσει υπόσταση στις πολιτικές. Γιατί νομοσχέδια μεν ψηφίσαμε, όμως, οι πολιτικές δεν «περπάτησαν».