Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Απάντηση Π. Ψωμιάδη για τη διαχείριση επικίνδυνων τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων


Σε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με την οποία ζητούσε διευκρινίσεις για την διαχείριση επικίνδυνων τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής
 Μακεδονίας, απάντησε ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
            «Η αρμόδια Διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με τη διαχείριση των Ιατρικών Αποβλήτων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
            «Συγκεκριμένα, έγιναν έλεγχοι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και έλεγχοι κατά τη διάθεση αποβλήτων των νοσηλευτικών μονάδων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Για το σύνολο των ελέγχων, θα συνταχθεί Έκθεση Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και θα αποσταλεί προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
            Ωστόσο», τόνισε ο Π. Ψωμιάδης, «αρμόδιος για τον έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς και για τον έλεγχο των εισερχομένων αποβλήτων είναι ο Φορέας Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Γι αυτό και προβλέπεται η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου εκφόρτωσης φορτίων για δειγματοληψία, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στο ΧΥΤΑ τοξικών ή επικινδύνων και μολυσματικών αποβλήτων. Σε περιπτώσεις εντοπισμού Ιατρικών Αποβλήτων που πιθανόν να είχαν και μολυσματικό χαρακτήρα έγινε επιστροφή των φορτίων στις Υγειονομικές Μονάδες ώστε να γίνει η απαιτούμενη διαχείριση».
          «Αναφορικά με τα ραδιενεργά απόβλητα», συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «κλιμάκιο υπαλλήλων, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτων ελέγχων που πραγματοποιεί η Υπηρεσία, διενήργησε αυτοψία στις 12.05.2011 στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε, ότι στην πύλη εισόδου του ΧΥΤΑ έχει εγκατασταθεί σύστημα εντοπισμού ραδιενέργειας από την ανάδοχο εταιρεία κατασκευής του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου του Συνδέσμου ΟΤΑ, το σύστημα δεν έχει παραληφθεί επίσημα, διότι εκκρεμεί ο έλεγχος/πιστοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).Στις 26.05.2011 κλιμάκιο της ΕΕΑΕ επισκέφθηκε το ΧΥΤΑ και έγινε έλεγχος του εξοπλισμού καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού» κατέληξε ο Π. Ψωμιάδης.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού:
1.    Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων διενήργησε, κατά το έτος 2010 έως σήμερα, ελέγχους σχετικά με τη διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων (ΙΑ). Οι έλεγχοι απευθυνόταν τόσο στις νοσηλευτικές μονάδες που παράγουν ΙΑ όσο και στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα έγιναν έλεγχοι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και έλεγχοι κατά τη διάθεση αποβλήτων αστικού τύπου των νοσηλευτικών μονάδων στο ΧΥΤΑ.
2.   Για το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν σχετικά με τα ΙΑ θα συνταχθεί Έκθεση Διαχείρισης ΙΑ που παράγονται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση θα αποσταλεί προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφερειακές Υπηρεσίες Υγείας, Σύνδεσμος ΟΤΑ, κτλ).
3.   Αναφορικά με τα ραδιενεργά απόβλητα, κλιμάκιο υπαλλήλων στα πλαίσια αυτεπάγγελτων ελέγχων που διενεργεί η Υπηρεσία, διενήργησε αυτοψία στις 12.05.2011 στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης στη θέση Μαυροράχη της Δ.Ε. Ασσήρου Θεσσαλονίκης. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στην πύλη εισόδου του ΧΥΤΑ έχει εγκατασταθεί σύστημα εντοπισμού ραδιενέργειας. Η εγκατάσταση του συστήματος έγινε από την ανάδοχο εταιρεία κατασκευής του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου του Συνδέσμου ΟΤΑ το σύστημα δεν έχει παραληφθεί επίσημα δεδομένου ότι εκκρεμεί ο έλεγχος/πιστοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Στις 26.05.2011 κλιμάκιο της ΕΕΑΕ επισκέφθηκε το ΧΥΤΑ και έγινε έλεγχος του εξοπλισμού καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού.
6.   Δεδομένου ότι το αντικείμενο της ραδιενέργειας θεωρείται πολύ εξειδικευμένο τα νοσηλευτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν ραδιοϊσότοπα αδειοδοτούνται και ελέγχονται όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο από την ΕΕΑΕ.
7.  Ο Φορέας Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι αρμόδιος για τον έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς και για τον έλεγχο των εισερχομένων αποβλήτων. Γι αυτό και προβλέπεται η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου εκφόρτωσης φορτίων για δειγματοληψία (οπτικό –μακροσκοπικό έλεγχο) για την αποτροπή εισόδου στο ΧΥΤΑ ρεύματος τοξικών ή επικινδύνων και μολυσματικών αποβλήτων. Σε περιπτώσεις εντοπισμού Ιατρικών Αποβλήτων που πιθανόν να είχαν και μολυσματικό χαρακτήρα έγινε επιστροφή των φορτίων στις Υγειονομικές Μονάδες ώστε να γίνει η απαιτούμενη διαχείριση.
8. Σύμφωνα με τον ΠΕΔΣΑ για την Π.Ε. Θεσσαλονίκης προβλέπονται για το έτος –στόχο 2010 η κατασκευή και λειτουργία δύο (2) Μονάδων Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας και Παραγωγής Ενέργειας ή άλλης δόκιμης τεχνολογίας ή συνδυασμός τεχνολογιών. Με την λειτουργία αυτών θα επιτευχθεί η μετατροπή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε ΧΥΤΥ. Η μονάδα της Μαυροράχης βρίσκεται στη φάση έκδοσης Π.Π.Ε.Α., ενώ στον Άγιο Αντώνιο έχει εκδοθεί η Α.Ε.Π.Ο. από την ΕΥΠΕ /ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή και λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Ε.Δ.Α.) που συνεπάγεται την κατασκευή απευθείας του ΧΥΤΥ.
9.   Όσον αφορά την υλοποίηση του ΠΕΔΣΑ στις υπόλοιπες Περ. Ενότητες σας γνωρίζουμε τα εξής:


Θεσ/νίκης
ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Λειτουργεί από 7-6-2008

ΧΥΤΑ Αγ.Αντωνίου
Εξεδόθη Η Α.Ε.Π.Ο. από το ΥΠΕΚΑ

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης εξυπηρετεί όλη την Π.Ε Θες/νίκης μέχρι την λειτουργία της ΟΕΕΔΑ Αγ. Αντωνίου

Κιλκίς
1 ΧΥΤΑ Λειτουργεί από 1-1-2008
Οι Δ.Αξιούπολης Πολυκάστρου Γουμένισσας
Ευρωπού έχουν πρόβλημα στην διάθεση των αποβλήτων λόγω του μεγάλου κόστους διάθεσης
Δ.Ε.
Αξιούπολης 45€/τόνο
Δ.Ε.Κιλκίς 23€/tn 

Πέλλας
3 ΧΥΤΑ
(Αλμωπίας, Έδεσσας, Γιαννιτσών) Λειτουργούν και οι τρεις  


Ημαθίας
1 ΧΥΤΥ - Το έργο περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΕΠΟ από την ΕΥΠΕ /ΥΠΕΚΑ
Το έργο υλοποιείται με το σύστημα «Μελέτη Κατασκευή-Αυτοχρηματοδότησης & Παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 χρόνια» από την εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.»
  Εκκρεμεί προσφυγή στο Σ.τ.Ε. από την «Οικολογική Ομάδα Βέροιας»
Έχει εκδοθεί η με αρ. 836/2009 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε. η οποία απορρίπτει την αίτηση
 
Πιερία 
2 ΧΥΤΑ
Λειτουργούν και οι δυο
Προς υλοποίηση η επέκταση του ΧΥΤΑ Κατερίνης
Σέρρες
1 ΧΥΤΥ (Σκοτούσα)
Το έργο βρίσκεται υπό υλοποίηση

Μέχρι την λειτουργία του ΧΥΤΥ επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών - Έχει εκδοθεί η ΕΠΟ από την ΔΙΠΕΧΩΣ

Εκκρεμεί προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της ΕΠΟ του ΧΥΤΑ Ν. Σερρών
Έχει εκδοθεί η με αρ. 704/2009 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε. που απορρίπτει την αίτηση της «Αναπτυξιακής Περιβαλλοντικής Κίνησης
Παλαιοκάστρου»
κατά της ΕΠΟ του έργου
 
Χαλκιδική
5 ΧΥΤΑ 
Λειτουργούν οι 3 (Κασσάνδρας, Ανθεμούντα, Πολυγύρου)

Εκκρεμούν ο ΧΥΤΑ Ανατ. Χαλκιδικής και ο ΧΥΤΑ Σιθωνίας  

10. Η υπηρεσία μας έως σήμερα, όπως αναφέρεται και ανωτέρω, έχει προβεί σε σειρά ελέγχων σε κλινικές και νοσοκομεία της Π.Ε. Θεσ/νίκης για την τήρηση των διατάξεων της ΚΥΑ 37591/2003. Άμεσος στόχος λοιπόν είναι η επέκταση των ελέγχων και στις υπόλοιπες Υ/Μ του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ (διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια κλπ) για τα οποία δεν εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων διότι δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες της ΚΥΑ 15393/2002. Οι μονάδες αυτές ανεξαρτήτως της μη υποχρέωσης εφοδιασμού τους με Ε.Π.Ο., οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις της ΚΥΑ 37591/2003 για τη διαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (μολυσματικού χαρακτήρα, τοξικού ή και μικτού χαρακτήρα).
11. Γίνονται συστάσεις στο Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ και στις Υγειονομικές Μονάδες προκειμένου να μη διατίθενται στο χώρο του ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστα Ιατρικά Απόβλητα